Zašto je dobro pisati dnevnik

Svi smo čuli za termin ‘ispušni ventil’, pritom misleći na način pomoću kojega ispuštamo sve negativne emocije koje smo nakupili u određenom periodu vremena.

Iako nikad nisu ‘izašli iz mode’, dnevnici su ovih dana puno popularniji među odraslima nego djecom i tinejdžerima, kako je to bilo nekada. Njihova namjena se izmjenila iz simpatičnog dječjeg prepričavanja u odličnu vrstu ispušnog ventila ili još bolje – osobnog terapeuta.

Stručnjaci navode mnogo razloga zašto je vođenje dnevnika odličan način rada na sebi:

Jedan od glavnih motiva za vođenje dnevnika je zacijeljivanje emocionalnih i psihičkih povreda. Naime, guranje osobnih problema i rana ‘ispod tepiha’ može naštetiti mentalnom, ali i fizičkom zdravlju.

Ovaj način ekspresije emocija dopušta nam da sve svoje tajne, traume i probleme stavimo na papir i pritom uđemo u raspravu sami sa sobom, s ciljem da očistimo misli od tereta koji nas more kraće ili duže vrijeme.

Pisanje o svojim mislima može ojačati imunološki sustav i poboljšati san.

Dnevnik se može voditi na više načina. Bitno je da on ne predstavlja napor i obavezu, već da služi kao terapeut i pomagač za sve prilike.

Osim rješavanja negativnih problema, u dnevnik možete bilježiti i pozitivne događaje i misli. Možete ga koristiti kao svakodnevno zapisivanje situacija i analiziranje postupaka. Na ovaj način možete raditi na sebi, zapisivati ciljeve i podići samopouzdanje. Za ostvarivanje bilo kakvih rezultata potrebno je vrijeme, sabranost i strpljenje.

Odvojite 20 minuta dnevno samo za sebe i u miru ispunite dnevnik na način na koji želite. Ako se ne možete odlučiti, pokušajte s ovim jednostavnim receptom: pišite na način pomoću kojega ćete uspjeti izbaciti baš sve negativno i započeti pozitivno.

Izvor: x-ica.com