Kulturne manifestacije u Zagrebu za sve ukuse!

Ljeto 'na kopnu' ne mora biti dosadno, pogotovo u Zagrebu, stoga vam donosimo listu događanja. Za sve vas koji niste u Zagrebu, možda dobijete ideju za sljedeći izlet za produženi vikend? :) 

Manifestacija “Ljeto na Štrosu” započela je krajem svibnja i traje sve do 2. rujna. Do kraja ljeta posjetitelji će na predivnom šetalištu na zagrebačkom Gornjem Gradu moći uživati u čak devedesetak koncerata, a neki od izvođača koji nastupaju su Cinkuši, Zagreb Balkan Jazz Band, Oridano Gypsy Band, Ogenj, Tomislav Goluban Band, Hakuna Matata i drugi. Svakodnevno u 19:30 igraju dječje lutkarske predstave, a Atelje pod Gričkim topom svakog utorka i četvrtka od 14 do 15:30 sati nudi raznolike likovne radionice, od slikanja po majicama do crtanja portreta. Tu je i nezaobilazni Doček pola nove godine (30. lipnja, naravno), kao i popularni izbor najboljeg psa mješanca.

Ljeto na krovu

Do 15. srpnja bit će otvorena i najposebnija pozornica u gradu, ona na krovu Muzeja suvremene umjetnosti. Ljeto u MSU otvorio je punk sastav Pankrti 10. lipnja, a u međuvremenu je nastupio i riječki Jonathan. Preostali datumi rezervirani su za Kandžiju i Gole žene (24. lipnja), Rambo Amadeusa (1. srpnja), Detour (8. srpnja), dok će Vatra svojim koncertom 15. srpnja zatvoriti pozornicu. Svake subote će se uoči koncerta u 18 i 20 sati u dvorani Gorgona prikazivati i po jedan film iz best of ciklusa kina Metropolis.

Ljeto u MSU uključuje i dvije izložbe. “Braco Dimitrijević – retrospektiva” obuhvaća sve najvažnije faze stvaralaštva jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu. Izložba “Braco Dimitrijević – retrospektiva” otvorena je do 21. lipnja, dok do 27. kolovoza u MSU traje izložba američkog umjetnika Dana Grahama “Zabava za cijelu obitelj”. Na izložbi je predstavljena dokumentacija njegovih performansa iz 1960-ih u kojima istražuje percepciju tijela u odnosu na tehnologiju te njegovi paviljoni, hibridne forme na razmeđi arhitekture i skulpture transparentnih i reflektirajućih površina koje funkcioniraju kao “strojevi za promatranje”. Jedan od paviljona je i Paviljon za prikazivanje rock videa/filmova, posvećen hipijevskom pokretu, hardcore, no wave i post-punk sastavima.

Službeni početak ljeta obilježit će najveći open-air festival u Hrvatskoj, INmusic festival. Na jarunskom Otoku hrvatske mladeži od 19. do 21. lipnja nastupit će svjetski poznati Kings of Leon, Alt-J, Arcade Fire, Kasabian, Michael Kiwanuka, Flogging Molly i mnogi drugi, a nakon koncerata u sitnim noćnim satima očekuje se luda zabava uz dobro poznate karaoke i silent party. U prodaji je još jako mali broj festivalskih ulaznica.

Kazališno ljeto

Kroz cijelo ljeto imat ćete prilike uživati i u kazališnim predstavama. Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini započinje 6. srpnja pretpremijerom predstave “Kći Lotrščaka” Marije Jurić Zagorke. Redatelj i autor adaptacije je Zlatko Vitez, a predstava će do 2. rujna igrati svakoga dana osim nedjelje i ponedjeljka, s početkom u 21 sat. Histrioni će tako na Opatovini prepričavati legendu o postanku Zagreba kroz romantičnu priču o ljubavi, dobroti i vjernosti. U predstavi glume Vini Jurčić, Ivan Čuić, Zlatko Vitez, Franjo Kuhar i drugi. Cijena ulaznice je 100 kuna, s popustom 80 kn.

Kazališni komadi bit će već traficionalno prikazani i u atriju Muzeja za umjetnost i obrt gdje će se od 28. lipnja do 2. kolovoza održati Ljetne noći Teatra EXIT. U MUO će tako igrati popularni Exitovi naslovi “Ja, tata!”, “Kako misliš mene nema?”, “Njuške”, “Shakespeare na Exit”, “Taksimetar”, “Pluća”, ali i brojne gostujuće predstave: “Kako život” kazališta Moruzgva, “Nemreš pobjeć od nedjelje” Ludens teatra, “Franky i Johnny” Narodnog pozorišta iz Beograda, “Čekaonica” Ateljea 212 iz Beograda, “Gluha svadba” Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, “Malo blago” gradskog kazališta Jazavac iz Banja Luke, “Oleanna” Putujućeg kazališta PUK i Sce Ribnjak te legendarne “Stilske vježbe”.

Gornji Grad pod opsadom umjetnika

Svoja vrata ponovno otvara gornjogradska ljetna pozornica Amadeo. U bogatom programu svoje mjesto su našli “Mali noćni razgovori” književnice Milane Vuković Runjić, koja će u atriju Hrvatskog prirodoslovnpg muzeja ugostiti povjesničarku umjetnosti Željku Čorak, spisateljicu i teatrologinju Mani Gotovac, glumice Anju Šovagović Despot i Mariju Sekelez, muzikologinju Seadetu Midžić, glazbenu divu Gabi Novak te povjesničara umjetnosti Igora Zidića. Scena Amadeo obilježit će 80. godišnjicu rođenja hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika Tomislava Gotovc prikazivanjem njegovih kultnih filmova, “Prijepodne jednog fauna”, “Plavi jahač”, “Kružnica”, “Glenn Miller” i “Cesar Franck-Wolf Vostell”.

Svijet likovne umjetnosti predstaviti će umjetnica Dominique Jurić svojom izložbom “Solilokvijum“. Kroz srpanj i kolovoz Scena Amadeo donosi i bogat glazbeni program s listom impresivnih imena. Zasvirat će pijanist Aljoša Jurinić, svjetski poznati gitaristi Srđan Bulat i Petrit Çeku, zatim Miroslav Tadić i Tamara Obrovac, Sara Renar, Božo Vrećo & Merima Ključo, Ansambl Lado, Gipsy BandJuerga i Mariachi Los Caballeros, a posebno valja istaknuti dva koncerta pod naslovom “Matija Dedić i prijatelji” na kojima će pijanist ugostiti kolege s kojima surađuje dug niz godina – Merimu Ključo, Lidiju Bajuk, Saru Renar te Mateja Meštrovića, Tedija Spalata i Kristijana Beluhana.

U glazbi ćete moći uživati i na pozornici Zagreb Classic koja će na Tomislavcu 21. i 22. lipnja ugostiti Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a, Jazz orkestar HRT-a, Operu HNK u Zagrebu, kazalište Komedija i Zagrebačku filharmonija koja će s Goranom Bregovićem izvesti njegov najnoviji projekt, “Tri pisma iz Sarajeva”, a poseban gost bit će romski kralj violine Roby Lakatos. Od 27. lipnja do 9. srpnja Večeri na Griču ugostit će u galeriji Klovićevi dvori, između ostalih, Capellu Cracoviensis, Karlheinz Miklin Sekstet, Zagrebačke soliste i Tomislava Mužeka.

Folklor i izložbe

Od 19. do 23. srpnja u Zagrebu se održava 51. Međunarodna smotra folklora. Na Trgu bana Jelačića i na platou Gradec predstavit će se folklorne skupine iz Argentine, Brazila, Indonezije, Italije, Kazahstana, Makedonije, Paragvaja, SAD-a, Španjolske i Turske. Uz inozemne grupe, poseban tematski program ovogodišnje smotre obuhvatit će etnografsku baštinu Banovine i Pounja.

Što se izložba tiče, uz već spomenute u MSU, od 3. lipnja do 1. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt održava se izložba Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici koja donosi izbor najreprezentativnijih slika osamnaestog stoljeća iz Pinakoteke grada Vicenze, slavnog Palladijeva grada blistave i bogate povijesti. U Umjetničkom paviljonu može se do 16. srpnja razgledati izložba Šuma, prva u ciklusu izložbi posvećenih Prirodi. Izložba obuhvaća četiri sekcije – slikarstvo, kiparstvo, književnost i produkt dizajn, a izložena su djela Vlahe Bukovca, Naste Rojc, Mencija Clementa Crnčića, Ivana Meštrovića, Dušana Džamonje i mnogih drugih.

Od ovih mnogobrojnih događaja zasigurno je i nešto po vašem ukusu. Detaljne programe i točnu satnicu možete pronaći na službenim stranicama ovih manifestacija, a dobra vijest je što su neki eventi potpuno besplatni. Stoga, osmijeh na lice i uživajte u najopuštenijem godišnjem dobu.

Cijeli članak pročitajte na Ziher.hr 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.