Upoznaj svoja prava: izdana brošura za studente

Studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu, Barbara Šimić, izdala je svoju knjižicu za pomoć studentima. Riječ je o brošuri naziva 'Upoznaj svoja prava' koja za svrhu ima informirati studente o njihovim pravima tijekom studija. Budući da se mnogi studenti nađu u situacijama za koje misle da su bezizlazne, trebali bi znati na što sve imaju pravo kako bi si mogli pomoći i poduzeti određene korake.

Brošura je tu kako bi bolje informirala studente

Kako i piše u Facebook objavi studentskog pravobranitelja, knjižica je nastala s ciljem što veće informiranosti studenata o pravima koja vam pripadaju tijekom vašeg studentskog života. U uredništvu brošure uz Barbaru 'sjedi' i Sandro Gašpar, a dizajn je radila Tajana Barac.

Od Barbare saznajemo da zasad, budući da se radi o prvom izdanju brošure, nije predviđeno dijeljenje brošure po fakultetima jer ih nema dovoljno za sve 33 sastavnice Sveučilišta. Brošuru o svojim pravima studenti će dobiti u sklopu predavanja 'Upoznaj svoja prava' koje je trenutno u procesu organiziranja tako da će Barbara studente na vrijeme obavijestiti o vremenu i mjestu predavanja. No, osim na predavanjima brošura će se dijeliti i u Studentskom centru kao i na Smotri Sveučilišta u Zagrebu.

'Brošura će se dijeliti i na Smotri Sveučilišta u Zagrebu koja će se održati u Studentskom centru 23.-25.11. ove godine. Studenti svakim radnim danom mogu u Uredu studentskog pravobranitelja u Studentskom centru skoknuti po svoj primjerak. Uz sve navedeno, web izdanje brošure bit će objavljeno ovih dana na Facebook stranici Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu kao i na web stranici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu pa studenti tamo mogu vidjeti online verziju', kaže studentska pravobraniteljica.

Osim toga, brošura je bila jedna od Barbarinih ciljeva koje si je sama odredila prilikom kandidature na mjesto studentske pravobraniteljice.

'Moj dio kao autora brošure nije mi stvarao prevelike probleme. Tekst brošure bazirala sam na Pravilniku o studiranju te Statutu Sveučilišta u Zagrebu koji je naknadno provjerila i odobrila pravna služba Sveučilišta. Što se uredništva tiče, pomogao mi je Sandro Gašpar, dosadašnji predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu uz ostale kolege iz Studentskog zbora. Za dizajn je bila zadužena kolegica Tajana Barac s Grafičkog fakulteta koja je odradila zaista dobar posao. Rekla bih da su traženje grafičara, 'dotjerivanje brošure', lektoriranje te dodatne sitnice kao i ispravci koje smo radili odnijeli većinu vremena u cijelom ovom procesu. Cilj je bio da brošura ugleda svjetlo dana s početkom akademske godine i u tome smo uspjeli', ispričala nam je.

Tko god je od studenata zavirio u brošuru ostao je oduševljen pa je knjižica pobrala riječi hvale jer studenti smatraju da je korisna i potrebna, pogotovo jer su u njoj navedena studentska prava koja pripadaju svakom studentu Sveučilišta u Zagrebu bez obzira na kojem fakultetu student studira.

Izvor teksta i fotografije: MojFaks