14 metoda za poboljšanje vještine govora na engleskom

Pretpostavimo da već možete i znate pisati duge i lijepe rečenice i da ste zapamtili stotine riječi na engleskom. Međutim, kada otvorite usta i poželite nešto reći na engleskom – ništa ne zvuči kako treba! Najbolja metoda je razgovor sa izvornim govornikom engleskog jezika. Pitanje je što kada nemate tu opciju.

Bez brige. I dalje postoje metode i načini kako poboljšati govor na engleskom, čak i bez sugovornika.

1. Razmišljajte na engleskom

Ako razmišljate na svom materinjem jeziku i zatim pokušavate pričati engleski, ne preostaje vam ništa drugo nego prevođenje s jednog na drugi jezik – a prevođenje nije jednostavna vještina. Čak i tečni govornici dvaju ili više jezika se teško prebacuju sa jednog na drugi jezik. Pokušajte razmišljati na engleskom kada planirate svoj dan ili kada se pokušavate odlučiti što želite naručiti u restoranu.

2. Pričajte sa sobom

Iskoristite trenutke kada ste sami kod kuće (ili negdje drugdje) jer su to idealne prilike da vježbate engleski jezik sa vašom najdražom osobom: sobom. Čitajte naglas. Pozitivni učinak razgovora sa samim sobom je što ovom vježbom gradite samopouzdanje i navikavate se na to kako zvučite dok pričate engleski jezik.

3. Koristite zrcalo

Izdvojite nekoliko minuta u danu, stanite ispred zrcala i pričajte na engleskom. Odaberite temu, postavite štopericu na 2-3 minute i jednostavno pričajte. Svrha ove vježbe je promatrati samoga sebe tijekom govora – usta, lice i govor tijela. Ako se dogodi da zapnete na riječi koju ne znate, pokušajte se izraziti na drugačiji način ili pojasnite što želite reći. Ova vježba će vam zasigurno pomoći u otkrivanju rečeničnih struktura i vokabulara koji vam zadaje poteškoće.

4. Fokusirajte se na tečnost, ne na gramatiku

Kada pričate na engleskom, koliko često zastanete? Što imate više pauza u govoru, to zvučite manje samopouzdano i osjećate se nesigurnije. Ukoliko se usredotočite na tečnost umjesto na točnost pri govorenju, ne samo da će vas slušaoci i dalje moći razumjeti nego ćete i zvučati bolje.

5. Pokušajte neke jezikolomke (tzv. “tongue twisters”)

Jezikolomke iliti “tongue twisters” na engleskom jeziku su nizovi riječi koje je teško izgovoriti brzo, npr: “The thirty-three thieves thought that they thrilled the throne throughout Thursday.” Igre riječima poput jezikolomki će vam pomoći da naučite pravilno oblikovati usta i jezik u usnoj šupljini pri izgovoru engleskih riječi.

6. Slušajte i ponavljajte

Gledate li filmove ili serije na TV-u ili YouTube videe na engleskom? Koristite ih kako biste vježbali govor na engleskom.  Odaberite kratki isječak nekog show-a ili videa i ponovite riječ po riječ što ste čuli. Pokušajte oponašati ton, brzinu, pa čak i naglasak govornika ukoliko možete. Nije važno ako vam promakne nekoliko riječi, važno je da nastavite pričati.

7. Obratite pažnu na naglašene slogove

Naglašavanje  krivog sloga u govoru ponekad zna potpuno promijeniti značenje riječi. Npr. ukoliko naglasak stavimo na prvi slog, riječ “ADdress” označava fizičku lokaciju na kojoj netko živi. Ukolio naglasak stavimo na drugi slog, riječ “adDRESS” znači formalno obraćanje grupi ljudi. Naučite čuti razliku.

8. Pjevajte uz pjesme na engleskom

Kada izvježbate pjevanje uz Taylor Swift i Jason Mraza, okušajte svoje vještine govorenja na nešto zahtjevnijem žanru: rap-u. “Rap” forma je odlična za vježbanje engleskog jer je tekst često izgovoren u obliku rečenica.

9. Učite vrste riječi sa novim riječima

Npr. ukoliko ste baš naučili što znači glagol “write”, potrudite se naučiti i da taj glagol u prošlosti zvuči “wrote” ili “written”. Važno je znati pravilno upotrijebiti riječi koje već znate jer nećete morati zastati i razmišljati o novim riječima.

10. Učite fraze, ne izolirane riječi

Možda već znate svu gramatiku i vladate širokim vokabularom, ali i dalje se ne osjećate da zvučite kao izvorni govornik. Npr. vi ćete najvjerojatnije upitati nekoga “how do you feel today?” što je sasvim u redu, dok će izvorni govornik reći “how’re you doing?” ili “what’s up?” umjesto toga. Korištenje raznih fraza i izraza će vam pomoći da zvučite prirodnije prilikom govorenja.

11. Naučite najučestalije izraze

Izdvojite malo vremena i obratite pozornost kako zaista govorite svoj materinji jezik. Koje riječi i izraze koristite najčešće? Zatim, naučite kako reći te iste izraze i riječi i na engleskom jeziku. Poznavajući najučestalije fraze koje koristite u prirodnom govoru će vam pomoći da govorite engleski jezik jednako prirodno kao i materinji jezik.

12. Pripremite se za posebne situacije

Prije nego se nađete u situaciji u kojoj morate govoriti engleski, vježbajte što biste mogli reći.. Ako se spremate na večeru u restoranu, razmislite što bi vas konobar mogao pitati i pokušajte odgovoriti smisleno na neka tipična pitanja vezana za hranu i jelovnik. Ova metoda stavlja naglasak na dobru pripremu, a ona će vam pomoći da se osjećate samouvjerenije i opuštenije.

13. Ispričajte priču iz svog jezika na engleskom

Pričanje priča je zabavan način testiranja vaših govornih vještina: odaberite priču koju znate jako dobro i pokušajte ju ispričati na engleskom jeziku. Ne zaboravite razmišljati na engleskom dok pričate priču i fokusirajte se na tečnost (što manje stanki i korekcija) umjesto na točnost.

14. Opustite se

Iako prilično teško, pokušajte se ne zamarati sa činjenicom kako zvučite na engleskom jeziku. Opustite se. Kada se zbunite ili vam ponestane riječi, duboko udahnite i krenite iz početka. Pričajte sporije ako je potrebno, uzmite si vremena da razmislite što želite reći u sljedećoj rečenici, tj. učinite što god je potrebno da biste se odjećali ugodnije dok pričate engleski jezik.

Ukoliko i dalje niste sigurni da će i jedna od ovih 14 metoda donijeti prave rezultate uvijek nam se možete obratiti i upisati individualni ili grupni konverzacijski tečaj engleskog jezika gdje ćemo dati sve od sebe da vas pretvorimo u opuštenog govornika engleskog jezika.

EduCentar preporučuje:

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.