Sudbina Hrvatskih studija bit će poznata za 22 dana

Za Hrvatske studije, njegovih 1500 studenata i 112 zaposlenika počelo je odbrojavanje – za 22 dana istječe im rok koji su od Ministarstva obrazovanja dobili još 2014. godine za rješavanje svog pravnog statusa – točnije stjecanja statusa fakulteta. U protivnom im slijedi “uskrata za djelatnost visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti” – odnosno ukidanje Hrvatskih studija.

“Vruć krumpir” ministrici

U tri godine, koliko su imali na raspolaganju po odaslanom Pismu očekivanja iz Ministarstva obrazovanja nije se napravilo ništa, dapače Hrvatski studiji osnovani prije 25 godina, bačeni su nekoliko koraka unatrag i to u siječnju ove godine, kada su iz Sveučilišnog centra degradirani na Sveučilišni odjel. Danas Hrvatski studiji kao odjel funkcioniraju jedini u Hrvatskoj (u više znanstvenih polja), štoviše jedini u Hrvatskoj ne mogu riješiti svoje probleme iako je za njih, trenutačno, potrebna jedino volja rektora zagrebačkog Sveučilišta – Damira Borasa.

Od Borasove volje ni studenti ni zaposlenici Hrvatskih studija do sada nisu imali koristi, a o sudbini Hrvatskih studija, nakon isteka dobivena roka odlučivat će ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Baš njoj će tako u ruke biti prebačen “vruć krumpir” – jer kojoj god odluci da Divjak nakon roka pribjegne, onoj u kojoj Hrvatskim studijima uskraćuje dopusnicu za rad ili onoj da Hrvatskim studijima progleda “kroz prste”, bit će kriva za “nepoštivanje propisanih pravila”. Takva bi sudbina uostalom zadesila bilo kojeg ministra ili ministricu koji su naslijedili problematiku Hrvatskih studija.

Može li doista tako pročelnik studija Mario Grčević koji tu funkciju obavlja isključivo zato što ga je rektor Boras imenovao na spomenutu poziciju – uvjetovati status Hrvatskih studija, ali i uvjetovati i Ministarstvu obrazovanja stavljajući ih tako u svojevrsnu “šah-mat” poziciju? Može li pročelnik, kao i Znanstveno-nastavno vijeće toga fakulteta, koje trebaju sačinjavati zaposlenici Hrvatskih studija koji su birani u znanstveno-nastavna zvanja, a takvih je od ukupno 40 tek 20 članova, ali i Rektorat, riskirati da uskratom dopusnice i ukidanjem Hrvatskih studija, studenti izgube ustanovu koju su upisivali i u najgorem scenariju moraju biti prebačeni na druge fakultete?

Zašto se ignorira činjenica da Hrvatski studiji ilegalno djeluju i ilegalno izvode studijske programe, jer se o takvom djelovanju očitovalo Ministarstvo obrazovanja, što će biti sa studentima, zašto se nije riješilo pitanje prostorija za studentske udruge – samo je dio pitanja koja su studenti Hrvatskih studija večeras postavili vodstvu Hrvatskih studija na održanom sastanku.

Ista su pitanja već postavljali, odgovore nisu dobili. Vodstvo studija na čelu s pročelnikom Grčevićem tako je iniciralo jučerašnji sastanak, ali tek onda kada su shvatili da Studentski zbor ima u planu sazvati tribinu kako bi potaknuli konačno i hitno rješavanje problema. Dapače, i ovdje su se studenti držali dobre prakse pozivajući sve profesore i nastavnike da se sastanku koji inicira vodstvo HS-a odazovu, dok je takva pozivnica izostala od vodstva Hrvatskih studija.

Profesori ne odlučuju

Brojni profesori posvjedočit će da se uprava Hrvatskih studija od listopada 2016. godine nijednom nije sastala s predstojnicima odsjeka, niti sami profesori sudjeluju u odlukama o instituciji u kojoj su zaposleni. Ali u toj instituciji mjesta ima, kazat će tako i studenti i profesori, za dvoje profesora koji su navršili 65 godina, a koje je Sveučilište u Splitu poslalo u mirovinu, dok istovremeno za petero mladih doktora znanosti s Hrvatskih studija u toj ustanovi nije bilo mjesta.

A rješenje za Hrvatske studije i više je nego jednostavno: na sjednici Senata koja je za dvadeset dana rektor Boras može jednostavno donijeti odluku o osnivanju fakulteta. Tada bi mu preostalo da imenuje obnašatelja dužnosti koji će imati rok od 6. mjeseci da sve pripremi za provedbu odluke, čime bi Hrvatski studiji dobili priliku i za odgodu za ispunjavanje uvjeta iz Pisma očekivanja Ministra obrazovanja. Hoće li to napraviti, pitali smo rektora Borasa?

'Ja ne donosim tu odluku. To donosi Senat', kazao je Boras. A baš on u Senatu ima ključnu riječ.

Izvor: poslovni.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.