Knjige koje su inspirirale Davida Bowieja

Samo dan nakon njegova rođendana, fanovski svijet priprema se za sutrašnje obilježavanje druge godišnjice smrti Davida Bowieja, glazbenika, skladatelja, glumca i producenta koji je nepovratno promijenio kulturni krajolik 20. stoljeća.

U prisjećanju na najveće dosege njegove glazbene i filmske karijere, ali i veliki modni utjecaj, planira se niz tematskih događanja, od velikih tribute koncerata i najavljene turneje njegovih suradnika do razigranih malih posveta poput one u zagrebačkom kafiću Kolaž, čiji će posjetitelji preko lica oslikavati munje u stilu Ziggyja Stardusta.

Volio je čitati Burgessa

Godišnjicu očeve smrti odlučio je obilježiti i njegov sin, redatelj hollywoodskih blockbustera Duncan Jones. Objavom na Twitteru porinuo je online književni klub koji će analizirati popis stotinu knjiga “koje svatko mora pročitati”, koji je David Bowie napisao 2013. godine.

U eklektičnom izboru našle su se malo poznate knjige iz cijeloga svijeta, ali i lektirna djela poput Flaubertove “Madame Bovary” te kontroverzni klasici poput “Lolite” Vladimira Nabokova ili “Paklene naranče” Anthonyja Burgessa, čije su “Zemaljske sile” također na popisu.

S dva naslova zastupljen je i George Orwell: osim nezaobilazne “1984.”, tu je i njegova zbirka “U utrobi kita i drugi eseji”. Tu je i iznimno popularan pogled na neispričanu stranu povijesti koju su pisali poraženi – “Narodna povijest SAD-a” Howarda Zinna. Na popisu se našao i strip-serijal Beano uz koji je maleni Bowie odrastao 50-ih godina prošloga stoljeća, ali i Raw i Viz u kojima je uživao kao već proslavljeni umjetnik 80-ih, te satirički časopis Private Eye kojem je bio vjeran od 60-ih do 80-ih.

Čovjek koji je pao na Zemlju

Kao izvrstan dodatak za poniranje u brojne umjetničke inkarnacije Davida Bowieja Taschen je ovih je dana objavio i luksuznu fotomonografiju “The Man Who Fell to Earth” iz vremena snimanja istoimenog filma u kojoj se, osim brojnih danas već kultnih kadrova, mogu pronaći i nikad viđene fotografije umjetnika u pauzama između snimanja.

Pravim imenom David Robert Jones, Bowie je rođen 8. siječnja 1947. u Londonu, gdje je i preminuo 10. siječnja 2016. godine.   

Bowiejeve preporuke

  • Paklena naranča (Anthony Burgess) 1962.
  • Madame Bovary (Gustave Flaubert) 1856.
  • Kad ležah na samrti (William Faulkner) 1930.
  • Lolita (Vladimir Nabokov)1955.
  • Herzog (Saul Bellow) 1964.
  • Veliki Gatsby (F. Scott Fitzgerald) 1925. 1984. (George Orwell) 1949.
  • Bijela buka (Don DeLillo) 1985.
  • Narodna povijest SAD-a (Howard Zinn) 1980.
  • Na cesti (Jack Kerouac) 1957.     

Izvor: vecernji.hr
 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.