Teško se budite ujutro? Okrivite roditelje!

Vjerovali ili ne, ritam spavanja i buđenja te genetika zapravo su povezani.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Leicesteru objavili su istraživanje koje je otkrilo da postoji povezanost između ritma spavanja i buđenja te genetike. Koristili su vinske mušice koje se inače u genetici koriste kao zamjena za ljude, jer dijele 75 posto istih gena odgovornih za neke bolesti, s ljudima.

No znanstvenici su kažu da oni koji se ne mogu lako probuditi ujutro ili su noćne ptice, imaju veći rizik od bolesti poput moždanog ili srčanog udara, zatim gubitak libida, ali i veći rizik od prometnih nezgoda.

Liječnici tvrde da bismo svaku noć trebali spavati između sedam i devet sati. No, zahvaljujući genetici, kažu istraživanja, neki ljudi, bez obzira na to koliko umorni bili mogu ostati budni do dugo u noć i dići se kasno, a drugima više odgovara odlazak u krevet što ranije da se ujutro mogu probuditi rano. Ovo može drastično varirati od osobe do osobe, a znanstvenici su sada otkrili da se uzrok toga krije - u genima!

Dakle, ne možete okriviti nekoga zbog toga jer se ne može ustati ujutro, za to su krivi njegovi roditelji, piše Ordinacija. 

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.