5 knjiga koje morate pročitati

Svi se sjećamo onih dana iz srednje škole kada smo panično i u žurbi tražili kratke sadržaje lektira i pokušavali ih napisati tako da bude što manje očito da knjige nismo pročitali.

Romani s ogromnim brojem stranica, tekstovi koje je nemoguće razumjeti i interpretacije koje su svima zadavale glavobolje bile su normalne pojave kada se radilo o lektiri, ali danas, nekoliko godina kasnije, postoje neka djela koja su slična onima s popisa literature, ali bismo ih s užitkom mogli čitati.

1984

Ovaj roman Georgea Orwella jedan je od najpoznatijih distopijskih romana svjetske književnosti. Pisac u njemu opisuje totalitarističko društvo i ujedno upozorava kako bi svijet mogao izgledati ako društvo dopusti da njime vladaju neke sile prerušene u jeftina zadovoljstva kojima upravlja nekoliko pojedinaca iz sjene.

Vrli novi svijet

Roman Aldousa Huxleya, koji je napisan prije Drugog svjetskog rata, svojom tematikom dosta je sličan Orwellovom romanu 1984. Opisuje društvo budućnosti gdje ne postoje problemi, bolesti pa niti obitelj već ljudi nastaju u laboratorijima, a kroz cijelu radnju autor iznosi svoje strahove vezane za budući razvoj zapadne civilizacije.

Sto godina samoće

Roman nobelovca Gabriela Garcie Marqueza jedno je od najvažnijih djela svjetske književnosti. Roman prati nekoliko generacija obitelji Buendia, a kroz ispreplitanje jave i sna, djelo je kritika kolumbijske povijesti koja je opisana kroz metaforičnu priču jedne nesretne obitelji.

Posljednje predavanje

Sveučilišni profesor informatičkih znanosti Randy Paush, nakon saznanja da boluje od zloćudne bolesti odlučio je održati svoje posljednje predavanje koje govori o sreći, životu i snovima bilo da su oni ostvareni ili neostvareni. To predavanje, koje se može pronaći na YouTube-u, pretočeno je u ovo književno djelo koje uključuje i neke od privatnih i poslovnih savjeta, kao i događaje iz života sveučilišnog profesora, a istovremeno zrači optimizmom i toplinom.

Ponos i predrasude

Iako je ovo ljubavni roman koji opisuje odnos između Elizabeth Bennet i gospodina Darcyja, Jane Austen u njemu govori o tome koliko je važno obrazovanje, obitelj, status i o brojnim predrasudama koje ispunjavaju svako društvo. Iako je objavljen davne 1813.godine i dan danas je jedan od najpoznatijih romana ove autorice.

Izvor: x-ica.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.