Hrvatski školarci imaju najmanju satnicu materinskog jezika

Hrvatski školarci u usporedbi s onima u ostalim europskim zemljama imaju najmanju satnicu materinskog jezika - samo 4 do 5 sati na tjedan, Finci čak 14. Je li to dovoljno i hoće li biti promjena, istražila je Sunčica Findak.

Ne trebamo se čuditi što nam učenici pokazuju loše rezultate u čitalačkoj pismenosti kada materinski jezik uče 4 do 5 sati na tjedan, u strukovnim školama nerijetko i samo 3. Finci, primjerice, imaju 14 sati, a Francuzi 10. Problem zbog nedovoljno sati hrvatskog osjeti se i u kasnijim godinama.

Studenti nažalost nedovoljno poznaju hrvatski jezik to im stvara velike probleme i u ostalim nastavnim predmetima i veliki im je problem kada trebaju napisati određene tekstove, kao što su doktorati, Tamara Gazdić Alerić sa Učiteljskog fakulteta.

Profesorica Marijana Togonal sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta smatra da bi se mnogi problemi riješili razdvajanjem predmeta na književnost i jezik. Kao i mnogi kolege, razočarana je što u novom kurikulumu nema kvalitetnih pomaka vezano za hrvatski jezik.

Ministrica ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kaže, pričekajmo što će pokazati eksperimentalna provedba reforme.

Izvor: HRT

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.