Čitamo li od ranih dana, imamo mogućnosti za kvalitetniji život

Dobar vokabular, vješto snalaženje u svijetu i razumijevanje širokog raspona tema te razmišljanje i promišljanje o njima kvalitete su kojima je nužno “opremiti“ nove generacije... 

Istraživanja PISA iz 2015. godine pokazalo je kako je 20 posto hrvatskih učenika ispod prosječne razine čitalačke pismenosti. To nam je možda dovoljan podatak koliko su nam loše navike čitanje kod djece. A ni mnogi odrasli ne stoje puno bolje, knjige se jednostavno ne laćamo baš lako.

Čitalačkom pismenošću smatra se sposobnost razumijevanja, korištenja i promišljanja o pisanim tekstovima, a neka istraživanja pokazuju kako razina čitalačke pismenosti utječe na školovanje, daljnje obrazovanje učenika te kasniju karijeru i zaposlenje. Danas se pod čitalačkom pismenošću podrazumijeva i sposobnost da sami dođemo do potrebnih informacija, da o njima promišljamo i zauzmemo kritički stav.

Jedan od temelja razvoja čitalačke pismenosti svakako je i čitanje od najranije djetetove dobi. Mnogi stručnjaci savjetuju kako je nužno s čitanjem početi od djetetova rođenja te ističu kao ono pomaže u stvaranju posebne emocionalne veze između djeteta i odraslog, kako unapređuje djetetove sposobnosti slušanja, ali i stjecanje znanja.

Ono što je posebno važno za daljnji razvoj, ali i razvijanje “ljubavi“ prema knjizi, čitanju i učenju svakako je razvijanje opažanja, promatranja, pažnje i logičkog zaključivanja koje djeca uče slušanjem priča. Ono što se često spominje kao veliki problem kod učenika je siromašan rječnik i nemogućnost detaljnog opisivanja slijeda događaja. Prvi korak u poboljšanju čitalačke pismenosti djece svakako su roditelji i svi koji se skrbe o djetetu u najranijoj dobi.

Ako se mališanima čitanje predstavi kao ugodna navika ili ritual prije spavanja, u kojem uživaju i roditelji i djeca, čitanje i otkrivanje novih svjetova i širenje znanja postat će im jednako zabavna aktivnost poput trčanja po livadi ili gledanja crtića. Osim što će im se razviti mašta i kreativnost, djeca s dobrim čitalačkim navikama i sami će kasnije radije uzimati u ruke knjige, enciklopedije, tražiti dodatne sadržaje i znanja na internetu, u knjižnicama ili sami pokušati nešto napisati. 

Dobar vokabular, vješto snalaženje u svijetu u kojemu smo zatrpani viškom informacija i razumijevanje širokog raspona tema te razmišljanje i promišljanje o njima kvalitete su kojima je nužno “opremiti“ nove generacije. I zato svi trebamo uzeti omiljenu knjigu u ruke.

Izvor: 24sata.hr 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.