Pripravničkim radom planira se obuhvatiti 30.000 mladih

U državnoj upravi i javnom sektoru krajem rujna prošle godine bilo je 233.886 zaposlenih – 4325 osoba više nego što ih je bilo 2015.. Ima novca za 30.000 pripravnika, ali tvrtkama su i dalje draži besplatni SOR-ovci.

lada je izuzela od zabrane zapošljavanja u javnom sektoru pripravnike u reguliranim djelatnostima iz sektora zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i kulture, kako bi zaposlili oko tri tisuće pripravnika. Sufinanciranje pripravničkog rada nova je mjera s kojom država u tri godine planira obuhvatiti 30 tisuća mladih ljudi, od kojih bi se 27 tisuća trebalo zaposliti u realnom sektoru. 

Pripravnicima u privatnom sektoru država će osigurati pola njihove plaće, dok bi mladi u javnom sektoru cijelu plaću dobivali na teret državnog proračuna, ali ograničenu na 85 posto plaće radnog mjesta. Plaće pripravnika u gospodarstvu nisu limitirane i tvrtka može mladom pripravniku dati 10 tisuća kuna neto, a dobiti od države nazad pet. No, u tom grmu leži zec. U prva tri mjeseca ove godine zaposleno je samo 47 pripravnika u realnom sektoru jer je poslodavcima i pola plaće previše pa radije uzimaju mlade ljude na stručno osposobljavanje, za koje ne moraju izdvojiti ni lipu.

Godišnje je preko stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa znalo raditi i po 40.000 mladih ljudi, dio ih je nalazio posao, no mnogi su se vraćali na burzu. Protiv takvog rada oštro su se izjasnili sindikati i Mreža mladih, pa je i država zaoštrila kriterije za njegovo korištenje.

Ove godine broj mladih na plaćenom stručnom osposobljavanju, za koji se dobiva minimalna plaća, trebao bi biti sveden na 4200. Inače, neovisno o zabrani zapošljavanja, krajem rujna prošle godine u državnoj upravi i javnom sektoru bilo je 233.886 zaposlenih – 4325 osoba više nego što ih je bilo zaposleno krajem 2015.

Na burzi je 3697 osoba u reguliranim profesijama iz djelatnosti zdravstva, 3731 osoba iz obrazovanja, 2089 osoba iz socijalne skrbi te 206 iz područja kulture. 

Izvor: Večernji.hr 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.