Učenici i učitelji zamijenili uloge u jednoj zagrebačkoj školi

Zazvonilo je školsko zvono. Počeo je sat kemije. Dvadesetak nervoznih učenika marljivo je pokušavalo dokazati reakciju sode bikarbone s limunskom kiselinom.

'Temperatura vam se mora smanjiti u reakciji!', neuspješno je dovikivao profesor kemije s kraja učionice u kojoj je odjednom nastao veliki žamor.

'Tišina! Previše mi pričate!', lupio je šakom od svoj stol profesor Josip Radešić. Nastao je muk jer je ih je konačno utišao. Ova scena na prvu djeluje kao jedna sasvim uobičajena scena u školi na nekom satu. No, ne i jučer u zagrebačkoj osnovnoj školi Tina Ujevića. Na jedan dan, učenici i učitelji su u ovoj školi po prvi puta odlučili zamijeniti uloge. Tako je Josip samo jedan od mnogih učenika koji su se prijavili za poziciju učitelja.

Njegova 'prava' profesorica kemije zadovoljno se smješkala u kutu nadgledajući cijelu situaciju.

'Naša prava profesorica je iskusnija, ali mi je bolji naš kolega Josip. Više nas razumije.', komentirao je jedan od učenika dok se mučio s pokusom.

'Ova zamjena uloga je bitna je za našu budućnost', dodala je kolegica Lorena Žauhar u drugoj klupi - Učenici su iskusili kako je to biti profesor jer će možda jednog dana i oni sami biti profesori - zaključuje ona.

U učionici pored, učenica Lena Opačić u ulozi profesorice hrvatskog jezika drži prezentaciju o subjektima.

'Upravo sam im podijelila zadatke koje moraju ispuniti, a morat će napisati i domaću zadaću ua idući puta', oštro je rekla Lena. Kod nje nema buke. Ona zna kako održati red i disciplinu na satu.

'Prekinula sam svakog tko nije slušao. Nismo ovdje da se nadvikujemo nego da učimo', odlučno će ona

'Mogla bi biti malo blaža', šaputao je Grga Janković u prvoj klupi prijatelju pored.

Leni je hrvatski jezik najdraži predmet pa se zato i prijavila za tu ulogu u kojoj se po svemu sudeći dobro snašla. Osim nje, za mjesto profesora hrvatskog prijavio se i učenik petog razreda, Noa Straga koji nestrpljivo isčekuje svoj sat kada će predavati učenicima sedmog razreda.

'Nije me strah predavati starijim učenicima od sebe. Pripremio sam pjesme Tina Ujevića koje ćemo analizirati na satu', kaže Noa, popravljajući svoju leptir mašnu.

Kako bi dospijeli na mjesto profesora, svi zainteresirani učenici morali su se prvo prijaviti. Ukupno je bilo oko pedeset prijava, a neki malo ambiciozniji su prijavili i čak po sedam mjesta. Za prijavu su morali priložiti potvrdu o nekažnjavanju, motivacijsko pismo i životopis. Na svim predmetima postojale su zamjene, od matematike do tjelesnog, kao i u cijelom sastavu zbornice, od ravnateljice, edukacijskog rehabilitatora, računovođe, pedagoga pa čak i domara. Posebno će se pet sat održati glazbenog s razredom roditelja, a engleski s razredom učitelja koji će biti u ulozi učenika.

'Mislim da su se djeca odlično snašla. Dobili su priliku izraziti svoju kreativnost, a ujedno i iskusiti koliko u našem poslu treba truda, volje i ljubavi', kaže organizatorica projekta, Tamara Mezga dodajući kako su djeca sa svim ovim aspektima pristupili tom poslu.

Tako je na školskim stepenicama užurbano hodao mali gospodinu u odijelu.

'Žurim. Moram prvo prebrojati broj učenika pa nakon toga idemo u Kraš po bombone. Moramo vidjeti kolika je cijena te može li to škola kupiti. Trebamo procjenu.', govori Stjepan Margeta koji je dobio ulogu računovođe.

 Njegov kolega Đino Šečić koji je zamjenio pedagoga, izašao je s jednog sata na kojem je pomno pratio kvalitetu predavanja zamjenskih profesora.

'Moram priznati da sam se snašao u ulozi pedagoga iako je malo komplicirana. Otići ću na još dva sata pa se vraćam u zbornicu na svoje mjesto', kaže on. 

U zbornici za svojim kompjuterom sjedi zamjenska ravnateljica, učenica Mei Chalfe Đulabić, a pored nje je i ona prava ravnateljica, Vlatka Mihalić. Njih dvije razgovaraju o učiteljskom vijeću koje će se održati za kraj dana.

'Recite mi ravnateljice Đulabić, koje točke ćete izložiti danas na Vijeću?', pita 'prava' ravnateljica Mihalić svoju zamjenicu.

'Prva točka koju ću iznijeti na sjednici je izgradnja nove dvorane, druga o školskim šlapama koje ćemo ukinuti od 1.6., zatim ćemo razgovarati o pametnim pločama te za kraj o multikulturalnom projektu unutar kojeg ćemo predstavljati svaki mjesec dvanaest zemalja u nastavi', odgovorila je zamjenska ravanteljica Đulabić.

'Prihvaćam sve točke. Nisam mogla dobiti bolju zamjenu. Mogu slobodno na godišnji ili na bolovanje', zaključila je prava ravanteljica Mihalić.

Izvor: jutarnji.hr

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.