Ovo je 10 najtraženijih fakulteta u Hrvatskoj

Pred većinom maturanta koji su jučer slavljenički obilježili završnicu srednjeg obrazovanja slijedi period neizvjesnosti vezan uz upis na željene studije. Trenutačne rang-liste bilježe 32.850 prijavljenih kandidata, a do sredine srpnja, kada se formiraju konačne liste, očekuje se oko 40.000 kandidata na razini cijele zemlje.

Prema podacima koje je Jutarnjem listu ustupila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, najatraktivnijih deset studija u državi prema kriteriju broja prijava i broja prvog izbora su na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Ekonomskom (poslovna ekonomija), Medicinskom (medicina), Edukacijsko-rehabilitacijskom (logopedija) i Kineziološkom (kineziologija) fakultetu. Slijedi Zdravstveno veleučilište (stručni studij fizioterapije), Farmaceutsko-biokemijski (farmacija) i Filozofski fakultet (psihologija), Strojarstvo i brodogradnja (strojarstvo) i Filozofski sa studijem anglistike.

Kvote

Na FER-ovih 650 upisnih mjesta trenutačno je 2715 prijava kandidata, od kojih čak 1230 prvoga izbora. Studij poslovne ekonomije s kvotom od 815 mjesta prijavio je 2901 kandidat, a za 948 ih je taj studij prioritetan.

Medicinu s kvotom od 300 mjesta prijavilo je 1448 kandidata, odnosno 869 prvog izbora. Četvrta po redu, logopedija, ima tek 50 upisnih mjesta, ali 1474 prijava, od kojih 600-tinjak prvoga izbora, što znači da je trenutačan omjer 12 kandidata s liste prvog izbora na jedno upisno mjesto.

Slična situacija bila je i lani pa su u lipnju 2017. najatraktivniji studiji bili na FER-u, Ekonomskom i Medicinskom, pri čemu je ove godine logopedija izgurala kineziologiju s četvrte na petu poziciju.

Ipak, studij na kojem u ovome trenutku konkurira najviše kandidata na broj upisnih mjesta je izvanredni stručni studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, gdje se na jedno upisno mjesto natječe 57 kandidata. Slijede još tri stručna studija - radiološka tehnologija u Rijeci, studij istog naziva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te kriminalistika Visoke policijske škole.

Na sva tri studija dolazi po 35 prijava za jedno mjesto. Trideset i više prijavljenih kandidata po upisnom mjestu ima u ovome trenutku i studij engleskog jezika i književnosti na Filozofskom u Osijeku, splitska medicinska laboratorijska dijagnostika, potom medicinska biokemija na zagrebačkom Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, fizioterapija i radiološka tehnologija u Splitu.

Riječ je mahom o studijima s malim brojem upisnih mjesta.

Maturante čeka polaganje državne mature, koja počinje 7. lipnja, a objava konačnih rezultata je 16. srpnja, kada se formiraju konačne rang-liste za upis brucoša u akademsku godinu 2018./19.

Izvor: jutarnji.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.