Država s najviše vremenskih zona

Svatko tko je ikada putovao na drugi kontinent zna da mora namjestiti sat, i pravi i biološki, prema vremenskoj zoni destinacije. Na svijetu postoje 24 vremenske zone, a jedna zemlja može imati više njih, poput SAD-a koji samo na kopnu ima četiri, plus petu na Aljasci.

To ne iznenađuje s obzirom na to o kako velikoj zemlji se radi. No koja država na svijetu ima najviše vremenskih zona? Puno ljudi na prvu bi pomislilo da se radi o Rusiji, uzimajući u obzir to da se prostire na dva kontinenta, Europi i Aziji.

No odgovor je bitno drugačiji i iznenađujući: Francuska! Ova zemlja ima čak 12 vremenskih zona. Zašto?

Francuska se nalazi u zoni srednjoeuropskog vremena (CET), kao i ostatak središnje Europe. No titulu je zaslužila zbog velikog broja bivših kolonija, danas francuskih prekomorskih teritorija.

Među njima su Guadeloupe na Karibima, La Reunion u Indijskom oceanu i Francuska Polinezija na Pacifiku. Iduće dvije zemlje s najviše vremenskih zona su SAD i Rusija, svaka s njih jedanaest. Kod SAD-a to je također zbog nekih prekomorskih teritorija, npr. Havaja u Tihom oceanu. Što se Rusije tiče, radi se o golemom prostoru koji se proteže od rta Dežnjev na istoku do oblasti Pskov koja na zapadu graniči s Estonijom.

Izvor: index.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.