Studentica osmislila aplikaciju koja će vašim prijateljima javljati da ste sigurno stigli kući iz izlaska

'Javi se kada dođeš doma' rečenica je koju prijatelji govore jedni drugima nakon što se 'rastanu' nakon ludog izlaska. Tom rečenicom iskazujemo brigu za naše prijatelje i želimo da se u miru vrate kući baš kao i mi pa se jedna studentica dosjetila kako da više nikada ne brinemo na taj način.

Studentica Nina Barnett sa Sveučilišta North Carolina-Chapel Hill, razmišljala je o svojoj sigurnosti nakon što se preselila na studentski kampus. Neovisno o tome je li riječ o povratku s partija do domske sobe na kampusu ili noćnog učenja u knjižnici, Nina je htjela svoje prijatelje obavijestiti da je sve u redu. Zato je i osmislila aplikaciju imena Grooop.

Razmišljala je o aplikaciji koja ne mora odmah za sebe vezati nešto negativno, odnosno incident ili tragediju, nego da aplikacija pokazuje njenim prijateljima gdje Nina nalazi te odmah da javlja je sve okej. Studentica kaže da većina sličnih aplikacija funkcionira po principu da odmah policiji dojavljuje ako se osobi nešto dogodi, a Nina je htjela stvoriti aplikaciju koja će na neki način ’biti nešto između’. Grooop funkcionira tako da korisnik stvori grupu svojih prijatelja na aplikaciji kako bi mogli pratiti, prosto rečeno, ‘korisnikov trag’.

‘Puno puta mi se dogodilo kada bih se vraćala kući navečer da se osjećam neugodno i nesigurno, a nisam htjela zvati policiju. Tada bih samo prijateljima poslala poruku da nešto nije u redu i da na neki način kroz razgovor i oni 'hodaju' sa mnom do kuće i osjećam se sigurnije.’, objasnila je studentica.

Aplikacija dopušta studentima da naznače svoje ‘sigurno zone’ na kampusu ili bilo gdje drugdje poput teretane za studente i sličnih mjesta pa kada napuste ‘sigurnu zonu’, tada stigne obavijest prijateljima o njihovom kretanju pa se korisniku status mijenja u ’Na polasku’. Također, status se može mijenjati u ’Spreman za polazak’ što omogućava studentima da primjerice na tulumu odmah nađu svoje prijatelje kako bi s njima išli kući, a ne da im moraju slati čopor SMS-ova. Naravno, tu je i status ’Alarmantno stanje’ kada se student zbilja osjeća ugroženo.

Vjerujemo da bi ovakva aplikacija dobro došla i hrvatskim studentima u domu jer se nažalost u zagrebačkim domovima u posljednje vrijeme događaju incidenti zbog kojih se studenti ne osjećaju sigurno.

Izvor: MojFaks

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.