Čak 52% ispitanika odabralo bi zanimanje koje žele raditi bez obzira na potrebe tržišta rada

U anketi provedenoj na gotovo 750 ispitanika istražili smo mišljenje javnosti o odabiru zanimanja. Pitanje je glasilo: Da sada birate zanimanje, biste li se vodili potrebama tržišta rada ili biste birali po svojoj želji?

Najviše ispitanika, njih 52% izjasnilo se da bi birali prema onome što vole i žele raditi. Ističu kako je 'osoba koja je sretna u poslu ostvarila 50% životnih ciljeva' te da 'se zadovoljstvo ničim ne može kupiti.'

„Treba uvijek slijediti svoje snove. Ne odustati od njih. Ako treba idite do zvijezda. Snovi nemaju granica. Jedina granica je to koliko mašte imate. Zapamtite: Jednom se živi! Živite za svaki trenutak. To je život. Kad vam ponestane snova opet sanjajte nove. I tako iz dana u dan. Radi ono što voliš i ne brini, uvijek ce ti netko pomoći“, ističe ispitanica, dok drugi zaključuju da 'kada radiš ono što voliš, ne radiš nijedan dan u životu!'

Dio ispitanika (24%) smatra da treba odabrati zanimanje usklađeno s potrebama tržišta rada. Ovi ispitanici smatraju da je bolje odlučiti se na drugo zanimanje 'nego obilaziti burzu i truditi se biti optimističan.'

„U svakom poslu možeš naći nešto lijepo i zavoljeti ga ukoliko je smislen i društveno koristan“, pozitivni su ispitanici.

Jednak udio ispitanika, 24%, odabralo bi zanimanje koje vole i žele raditi, ali bi se prekvalificirali ako to bude nužno.

„Školovanje prema vlastitim afinitetima je ulaganje u ispunjenjenje želja i snova, što je idealna kombinacija ako uspije. Ali često se zavoli i posao koji nam pruža egzistenciju, iako na prvu možda ne bismo odabrali to zanimanje, pa i prekvalifikacije mogu biti pun pogodak. Osim toga školski sustav nam je toliko loš, da ne daje možda niti 20% konkuretnih i naplativih znanja, pa smo ionako svi osuđeni na 'cjeloživotno' učenje“, primjećuje jedna ispitanica.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.