Kako proputovati svijet unutar budžeta

Mirisni jastuci, prekrasna soba s pogledom, mramorne kupaonice, najmekši ogrtači u kupaonici, luksuzne spa masaže i bazen koji se "prelijeva" u more. Ne zvuči kao nešto što bi trebalo biti na putovanjima s niskim budžetom, više kao na onima za koja itekako trebate isprazniti bankovni račun.

No, novinarka Business Insidera Rena Behar otkrila je kako putovati s malo novca, a ipak doživjeti luksuz. Ona je proputovala 18 zemalja svijeta s dnevnim limitom od 50 dolara (oko 318 kuna).

Osam mjeseci je putovala s limitiranim budžetom, a nikako nije željela dopustiti da zbog toga ne vidi i ne doživi sve što bi trebala. Rena je zajedno s dečkom, nakon što su završili fakultete, otišla do Lisabona i u idućim mjesecima posjetila Balkan, Japan, Sjevernu Koreju, Singapur, Australiju i Novi Zeland. Evo njenih savjeta za pametnije putovanje:

1. Pametno se pakirajte

Vremenske prilike u 18 zemalja itekako su izazovne kada na red dođe pakiranje kofera. Rena i njen dečko pokušavali su “uhvatiti ljeto” kako ne bi morali nositi previše raznolike odjeće jer su oboje nosili samo ruksake. Mijenjali su lokacije kada je na njima postalo prehladno za neku od pet majica kratkih rukava koje su imali u ruksaku.

Naknade za prtljagu mogu vam potrošiti cijeli dnevni budžet za samo 10 minuta, napominje novinarka, pa je bolje smanjiti je na najmanju moguću razinu. Također, neke stvari bi mogle biti jeftinije na vašim destinacijama, no šoping za vrijeme putovanja troši vaše dragocjeno vrijeme i energiju. Uz to, ako vam nešto treba baš u tom trenutku, nećete pitati za cijenu i vjerojatno ćete potrošiti više no što bi trebali.

2. Upoznajte se s brojkama

Rena se jednog jutra probudila nakon 18 sati leta do Tajlanda i još pospana otišla do bankomata. Digla je 1000 dolara umjesto 100 dolara koliko je planirala.

"To nije bila ugodna situacija u zemlji poznatoj po džeparenju. Također, striktno sam se držala budžeta od 50 dolara dnevno i nisam željela nositi više od toga da ne bi došla u napast", napisala je.

Poanta? Matematika s jet-lagom je loša matematika. Upoznajte se s tečajevima i valutama prije putovanja, pripremite karticu gdje vam neće uzimati inozemnu naknadu i pazite koliko novca dižete s bankomata. Dobro je i koristiti aplikaciju za praćenje troškova kako bi točno znali koliko novca imate u budžetu i tko može platiti večeru, a tko će sačuvati za iduće noćenje u hotelu.

3. Ostanite duže

U svakom je gradu ostajala oko tri, četiri noći, a sada kaže da joj je žao što nije ostala i duže. "najbolji način za uštedu na troškovima prtljage i putovanja je da uopće ne idete na avion", smatra novinarka. Troškovi puta uvijek će biti najviši – jedna karta za trajekt na Tajlandu koštala ju je više nego tri dana noćenja. Teško se oduprijeti porivu da posjetite i vidite što više okolnih lokacija, ali fokusiranje na manje gradova će vam uštedjeti puno novca i omogućiti da više uživate u ovima koje posjećujete. Previše obveza i izmjena gradova ostavit će vam iscrpljenima i nećete uživati koliko bi trebali.

4. Smanjite s pićima

Upravo ste upoznali najboljeg prijatelja na svijetu, svoju srodnu dušu ili najljepše ljudsko biće koje ste ikad vidjeli i morate izaći s njima istog trenutka. Naravno, uz piće ili dva? To će vam vjerojatno biti unutar budžeta. No, pet rundi za sve vaše nove prijatelje, hamburger u 5 ujutro, taksi do hotela i zamjena mobitela koji ste izgubili negdje usput? Vjerojatno nije unutar budžeta.

Prije višemjesečnog putovanja, Rena i njen dečko su izlazili dva do tri puta tjedno. Kasnije su to pretvorili u dva do tri puta mjesečno. Pokušali su piti samo onda kada je to bio dio turističkog iskustva, poput scochua u Japanu.

5. Ekstravagantne dijelove puta isplanirajte unaprijed

Rena je oduvijek željela vidjeti Veliki koraljni greben u Australiji pa je puno unaprijed platila kartu za veliki brod koji će ih odvesti do samih krajeva grebena. Nije bilo jeftino, ali nije platila na licu mjesta gdje bi sigurno bilo puno skuplje.

Uz to, ako znate da vas čeka 12 sljedova večere u nagrađivanom restoranu lakše ćete danima jesti sendviče od marmelade i neće vam biti toliko teško oduprijeti se iskušenjima.

6. Hotel vjerojatno nije važan

Osim ako ciljano ne putujete u luksuzni hotel gdje želite uživati u bazenima i ogromnom krevetu, nije previše bitno gdje spavate. Jer, tako i onako tamo samo spavate. Dijeljene kupaonice su sasvim u redu ako je čistoća na razini, a možda je i bolje da vam smještaj nije u centru jer ćete tako i onako puno hodati, a i jeftinija hrana će vam biti u blizini. Rena i njen dečko su većinu smještaja pronašli preko Booking.com, odsjedali su u najjeftinijim hostelima koji su zadovoljavali samo jedan uvjet – nemaju žohara. Hosteli imaju još jednu veliku prednost, osim što su dobri za budžet, a to je upoznavanje ljudi iz svih dijelova svijeta. Oni će vam sigurno dati dobre preporuke za daljnja putovanja.

7. Sve je u balansu

Ako želite putovati s ograničenim budžetom, a realno malo tko si može priuštiti putovanje bez da uopće razmišlja o novcu, morate biti spremni na kompromise. Prije polaska trebate odlučiti na što ćete potrošiti više, a na što manje, i što vam je nužno, a bez čega možete preživjeti.

Tako Reni nije stalo do prekrasnog doručka, dugih šetnji i penjanja na visoke kule kako bi vidjela grad iz visine, ali pati na prijevoz bez stresa, čiste kupaonice i slastice.

Izvor: Jutarnji.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.