Studentski rad u Sloveniji

Svatko tko studira na slovenskim visokoškolskim institucijama i ima status studenta, ima pravo na studentski posao. Za razliku od većine zemalja EU, studenti u Sloveniji mogu raditi osam sati dnevno, odnosno 40 sati tjedno u skladu sa Zakonom o radnom odnosu.

Slovenija kao odgovorna socijalna država aktivno stimulira ideju rada uz studij. Studenti tako imaju mogućnost zaraditi džeparac i financijski se osamostaliti. Nekoliko organizacija specijalizirano je za pomoć studentima, kako bi na što brži i lakši način došli do studentskog posla.

Mogućnosti za studentski posao su razne. Izbor zaposlenja je velik, i variira od uslužnih djelatnosti iz područja turizma, administrativnih poslova do ozbiljnih poslova na izuzetno odgovornim pozicijama.

Minimalna satnica je zakonski zagarantirana i iznosi 4,73 eura bruto, odnosno 4,00 eura neto.

Za rad u struci kao što su usluge prevođenja, IT usluge, privatna poduka za srednjoškolce, tečaj stranih jezika i sl. satnica može narasti i preko 7 eura.

Mnogim studentima je ovo prvo radno iskustvo u EU.

Novac koji zarade studentskim radom, studentima može biti posve dovoljan kako bi pokrili sve troškove života u Sloveniji za vrijeme studija.

Nije rijetkost da se mnogi studenti nakon završenog studija zaposle kod poslodavca za kojeg su radili za vrijeme studija. Ako ipak odluče potražiti novo zaposlenje, posao koji su obavljali kao studenti predstavlja ozbiljnu stavku u njihovom CV-u.

Dođite i steknite svoje prvo radno iskustvo u EU – upišite se na neki od slovenskih fakulteta ili visokih škola!

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.