Na današnji dan umro je Nikola Tesla

Na današnji dan 1943. umro je u New Yorku znanstvenik Nikola Tesla, u dobi od 86 godina. Ovaj slavni sin Like koja je dala brojne velikane, proveo je većinu svog najplodnijeg dijela života u SAD-u. U Teslinom rodnom Smiljanu pored Gospića danas postoji Memorijalni centar “Nikola Tesla” na površini od 13.000 m2, gdje posjetitelji mogu sve doznati o životu i djelu genijalnog znastvenika.

Uzrok smrti bio je srčani ugrušak, a umro je u sobi broj 3327 hotela New Yorker (odsjedao je navodno samo u sobama čiji je broj bio djeljiv s tri). U spremištima hotela nalazile su se goleme količine Teslinih dokumenata koje je proizveo tijekom života. Povodom Tesline smrti počasni govor na radiju održao je newyorški gradonačelnik Fiorello La Guardia.

Teslinom svečanom pokopu prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među njima i nobelovci. Kremiran je, a urna s njegovim pepelom danas se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. U doba kad je umro, Tesla je radio na “Teleforce” oružju, svojevrsnoj “zraci smrti”, koja je trebala služiti za obaranje aviona s neba. Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja (bilo je to doba Drugog svjetskog rata). Na kraju je oznaka tajnosti skinuta, a dokumente je naslijedio Teslin nećak Sava Kosanović i danas se nalaze u beogradskom Muzeju Nikole Tesle.

Nikola Tesla je osnovnu školu i gimnaziju završio u Hrvatskoj, te je sa nepunih 20 godina napustio domovinu i otišao na Visoku tehničku školu u Grazu. Znanstvenu karijeru ostvario je u SAD-u. 

Izvor: narod.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.