Dječja osobina koja predviđa uspjeh u životu

Je li moguće da su nemirna djeca (netko bi možda upotrijebio i grublje izraze), ustvari pravi mali geniji? Evo o čemu se radi.

Uzmimo za primjer Bill Gatesa. Kada je imao 11 godina počeo je praviti probleme svojim roditeljima. Kako je njegov intelektualni kapacitet rastao, tako je počelo njegovo argumentiranje vezano za sve. Odbijao je raditi stvari koje je majka tražila od njega, kao što je čišćenje sobe ili dolazak na večeru, piše The Wall Street Journal.

Ratovao je s roditeljima oko toga tko ima kontrolu u kući. Gatesovo adolescentsko ponašanje može djelovati kao ništa posebno – mnogi od nas prošli su kroz sličnu fazu buntovništva pa nismo postali multimilijunaši. Međutim…

Ako se vratimo u 1968. godinu, blizu 3.000 osnovaca iz Luksemburga radili su test inteligencije i odgovarali o svojim osjećajima u vezi sa školom. Njihovi nastavnici su također popunjavali upitnik o ponašanju svojih učenika. Kasnije, istraživači su ocjenjivali i obitelj učenika.

2008. godine, istraživači su se vraćali podatcima da vide koja osobina u djetinjstvu može predvidjeti uspjeh u karijeri i zaradi. Mogli su doći u dodir sa 745 studenata, koji su tada imali 52 godine. Psiholozi su bili iznenađeni rezultatima.

Naime, osim standardnih karakteristika – IQ-a, društveno-ekonomskog statusa roditelja i postignutog obrazovanja, ono što je također predviđalo visoku zaradu je – kršenje pravila i prkosno ponašanje prema autoritetu.

U ovom trenutku, nije jasno zašto se kršenje pravila pokazalo kao (u ovom slučaju) pozitivna osobina. Istraživači kažu da je moguće da su takvi ljudi skloniji da se zauzimaju sami za sebe, što može voditi do bolje financijske situacije.

‘Ako 90% onih koji na poslovnom sastanku glasaju za jedan od prijedloga, odbacit ću ga. Razlog je vrlo jednostavan: Ako svi prisutni vide priliku u nekoj ideji, onda su velike šanse da razne druge kompanije već rade na toj istoj ideji i nećemo moći sebi prokrčiti put na tom polju’, Jack Ma, osnivač Alibabe.

U međuvremenu, druge studije pokazale su slične nalaze: Jedna studija došla je do zaključka da se oni koji se sa skoro svime slažu zarađuju manje novca nego oni koji često pokazuju da se s nečim ne slažu. I Steve Jobs kao i Ingvar Kamprad (direktor IKEE) često se nisu slagali s većinom, što je dalje vodilo do toga da preuzimaju rizike, ali i odbacuju ono što su mislili da nije u njihovom interesu.

Naravno, ovo istraživanje ne treba ohrabriti vas i vašu djecu da bježe iz škole ili da prave rat u kući. Ali ako primijetite “žicu” prkosa u njima, tendenciju da preispituju neka pravila, da se suprotstavljaju i da se zalažu za sebe, možda to nisu loše osobine. Možda upravo to treba njegovati kod njih.

Izvor: atma.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.