Uzor studentima: Profesor dobitnik Nobelove nagrade "lovu" dao studentima

Potezi pojedinih profesora na fakultetima mogu zaista oduševiti pa je tako profesor George Smith, ujedno dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, odlučio novac od nagrade dati studentima.

George Smith predaje biologiju i kemiju na Sveučilištu Missouri, a u studenom 2018. dobio je Nobelovu nagradu za kemiju. Nagrada je sa sobom profesoru donijela iznos od 250 tisuća dolara (to je iznos veći od milijun i pol tisuća kuna). No, profesor Smith nije htio novce zadržati za sebe nego je donio odluku o pokretanju zaklade za studente kako bi mogli lakše studirati.

Drugim riječima, lovu je dao studentima i tako im omogućio bezbrižnije studiranje. Neke je iznenadilo što je profesor napravio zakladu za studente umjetničkih smjerova na Sveučilištu.

"Mnogi ne znaju, ali ja sam svoju prvostupanjsku diplomu dobio upravo na umjetničkom usmjerenju. Nisam na početku studirao kemiju ili biologiju. Kroz studij naučio sam puno o kulturi i angažiran sam u tom pogledu i zato želim studentima čiji je studij s područja umjetnosti omogućiti da bez problema završe fakultet. Bez obzira na to gdje će ih karijera kasnije odvesti.", rekao je profesor Smith.

Sveučilište Missouri je jako zahvalno potezom 77-godišnjeg profesora pa su i sami odlučili donirati 300 tisuća dolara za zakladu. Kancelar Sveučilišta, Alexander N. Cartwright, rekao je da će se nakon ove donacije profesora Smitha uvesti tradicija na sveučilište da svaki put doniraju 100 tisuća dolara kada bilo koji profesor s nekog od njihovih fakulteta osvoji Nobelovu nagradu.

Izvor: mojfaks.com

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.