Istraživanje dokazalo: Godine kada ste najzadovoljniji sobom

Često se smatra da nam se mišljenje o samima sebi mijenja s godinama, a još češće se kaže kako nam samopouzdanje raste s godinama. 

A sada imamo i znanstveni dokaz. Naime, istraživanje Američkog psihološkog društva (American Psychological Association), provedeno na čak 164,868 ispitanika kaže da nam je samopouzdanje na vrhuncu kada napunimo - 60 godina!

Izvještaj se temelji na više od 300 studija o samopouzdanju, provedenih na različitim dobnim skupinama. Istraživanje je pokazalo kako se uzorak ponavlja, kada se uzmu u obzir godina rođenja, spol i nacionalost. 

Samopouzdanje je tako kod velike većine ispitanika raslo s njihovom dobi, a najviši je stupanj postiglo sa 60 godina života te se otprilike na istoj razini zadržava sljedeću dekadu. Samopouzdanje ipak sa 70 godina počinje opadati te se trend nastavlja i u osamdesetim godinama. U devedesetima, nažalost, rapidno pada, izvještava The Cut, a prenosi Harper's Bazaar

Samopouzdanje se definira kao subjektivna procjena osobe svoje vrijednosti kao osobe.

To što je najviše sa 60 godina pripisuje se tome da je čovjek u tim godinama siguran u sebe te da ne mari za to što drugi misle o njegovom fizičkom izgledu, i to najvjerojatnije zbog životnog iskustva.

S druge pak strane, pritisak društvenih mreža pripisuje se smanjenom samopouzdanju i to ponajviše kod mladih ljudi. Tako je jedno prošlogodišnje istraživanje otkrilo kako je "Instagram najgora moguća društvena mreža za mentalno zdravlje". 

Izvor: diva

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.