Što je Phubbing?

“Phubbing” (phone + snubbing) je relativno nova kovanica koja označava zapostavljanje sugovornika zbog mobitela. Modernoj i nadasve nepristojna pošast. Jeste li i vi pokleknuli?

Rezultati zanimljivog istraživanja koje je proveo Huawei pokazali su novije sociološke trendove i obrasce ponašanja.

Više od 60 % ispitanika koristi svoj mobitel za slanje poruka i društvene mreže, a potom za fotografiranje i razgovore. Čini se da su ljudi mahom svjesni svog ponašanja pa čak 67 % njih smatra da su nepristojni kada koriste mobitel u društvu drugih osoba.

Isto tako im zasmeta kada drugi u njihovu društvu gledaju u svoj mobitel i provjeravaju društvene mreže. Bez obzira na navedeno, čak 27 % ispitanika neće upozoriti osobu s kojom su u društvu da je to što čini – nepristojno.

Nemalih 83 % ispitanika smatra da je nekulturno telefonirati na razglasu na javnim mjestima, a više od polovine njih ne voli kad ih netko fotografira bez privole.

Zabrinjavajući podatak otkriva kako više od 50 % ispitanih (često ili rijetko) koristi mobitel prilikom vožnje.

Spomenuti phubbing ljude najčešće rade nesvjesno, no sugovornik to može protumačiti kao da je on sam nedovoljno zanimljiv drugoj strani.

Hrvati, ako je suditi po anketi, teško mogu bez mobitela dulje od jednog dana, a svoje slobodno vrijeme najradije provode upravo na pametnom telefonu.

Kad je riječ o uređajima, anketa je pokazala kako Hrvati preferiraju crnu i plavu boju mobitela. Najvažnija su im svojstva kvalitetna kamera i dugotrajna baterija.

Izvor: geek.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.