Što cjelodnevno sjedenje radi tvom mozgu?

Dobro znaš da sjedilački način života nije dobar za zdravlje, no ovdje ćemo ti reći što se događa u tvojoj glavi, odnosno tvom mozgu, kad cijeli dan sjediš:

Sjedenje utječe na pamćenje

Povezanost dugotrajnog sjedenja i zaboravljanja stvari – poput odgovaranja na emailove ili kamo smo stavile mobitel – puno je veća nego što smo mislile, tvrde stručnjaci. Kako bi djelovale preventivno, trebamo za vrijeme stanke na poslu otići u šetnju ili ponekad tijekom dana napraviti neke jednostavne vježbe (poput čučnjeva).

Sjedenje smanjuje pažnju

To vjerojatno primijetiš nakon stanke za ručak. Pažnja polako popušta i postaješ umorna. Teško se koncentriraš. Moguće je da je za to krivo sjedenje, tvrde stručnjaci. Naime, naš aparat za kretanje te sustav pluća-srce „odmaraju“ dok sjedimo, a oboje ima utjecaj na naš mozak i s time povezanim aktivnostima.

Od sjedenja se osjećamo trome

Nakon dugačkog dana za računalom, odnosno sjedenja, osjećamo se tromo i umorno. Stručnjaci kažu da je to zato jer sjedenje može uzrokovati nedostatak kisika u mozgu. Rješenje za to može biti vrlo jednostavno! U svakodnevicu uključi nekoliko vježbi istezanja, hodaj naokolo po prostoriji dok telefoniraš…

Izvor: miss7

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.