Ispitni rokovi utječu na kilažu

Sigurno ste, većina vas, primijetili kako se za vrijeme ispitnog roka kilice polako gomilaju. Ukoliko ne možete pronaći pravi razlog debljanja vjerojatno su najveći krivac upravo ispitni rokovi.

Ovo su najčešći uzroci:

Nedostatak sna – usporavanje metabolizma

Ukoliko ste kampanjac, a većina studenata ne uči redovito već se “ubijaju”  od učenja u zadnji čas, ne vjerujemo kako vam je u tim trenucima krevet najbolji prijatelj.

Vaše tijelo je zbog manjka sna neprestano u stanju stresa, što neminovno dovodi do poremećaja metabolizma. Ukoliko ne spavate dovoljno nećete imati dovoljno energije, a tijelo će vam tražiti više hrane nego inače. Primijetili ste to, zar ne?

Ukoliko kasno odlazite u krevet, vjerojatno ćete kasno i večerati. Treba li posebno naglasiti što znači najesti se u kasne sate i ići u krevet. Znate li da svaka dva tjedna neurednog spavanja tijelo dobije oko 2 kg viška. Nije malo.

Stres

Pored nedostatka sna stres nastaje i zbog situacije u kojoj se trenutno nalazite. Ipak, nije svejedno kako ćete proći na ispitu. Tu dolazimo opet do hrane. Kada ste u stanju stresa često i nekontrolirano unosite u sebe hranu, a gladni i niste nešto posebno. Ako ste ovoga svjesni maknite iz svoje blizine nezdravu hranu i okružite se zdravim namirnicama. Teško? I nije baš.

Recept: Riješite se stresa. Kako? Počnite učiti na vrijeme. Tada ćete se u pauzama učenja moći baviti drugim aktivnostima koje će vas opustiti i riješiti vas stresa i napetosti. Izađite s prijateljima na kavu, prošetajte gradom, otiđite u kino,….

Grickalice

Ono što najviše konzumirate u kasne noćne sate jesu grickalice. Dobar, slani čips baš vam prija. Kikiriki je zakon. Pizzu da i ne spominjemo Sve ovo će vam sigurno nabiti koju kilicu viška.

Najbolje rješenje je okružiti se zdravom hranom. Ne jedite čokoladu nego voće, umjesto gaziranih sokova pijte limunadu, umjesto kave popijte šalicu čaja, a umjesto čipsa i kokica grickajte sjemenke, lanene pločice ili kokice.

I na kraju, uvijek razmišljajte da nakon ispita dolazi plaža!!! Treba li vam veći motiv?

Izvor: x-ica.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.