Ljeto u Zagrebu 2019.: Događanja, koncerti, festivali, radionice - za svakog ponešto

Brojni festivali, radionice i koncerti ono su što Zagreb ljeti čini živim, a vrućine na gradskom asfaltu podnošljivima. Upravo zato, za sve one koji će ove godine preskočiti srpanjsko izležavanje na plaži, bacili smo se na istraživanje i pronašli mjesta koja ovog mjeseca definitivno ne smijete propustiti.

Festivali

S prvim danom srpnja na Trešnjevačkom placu čeka vas maštovit projekt koji spaja gastronomiju i glazbu pa se tako na jednoj od omiljenih zagrebačkih tržnica može pronaći ponešto za baš svakog. Specijaliteti poput štrukla, sira s vrhnjem, purice s mlincima i drugih delicija domaće kuhinje, osvježavajući napici, odlični mladi glazbenici, ali i svježe voće i povrće koje napokon možete nabaviti u nešto drugačijem, pristupačnijem terminu, svakog dana od 1. do 7. srpnja od 19 sati do ponoći pronaći ćete na Plac Mljac festivalu.

U centru grada još uvijek vas čeka Art Park koji se ovog ljeta smjestio u zagrebačkom parku Ribnjak. Idealna prilika za šetnju jednim od najljepših zagrebačkih parkova i opušteno ispijanje koktela ili piva na travi uz projekcije filmova, jogu i kreativne radionice te sjajnu glazbu. Dodatan plus, povesti možete i kućnog ljubimca.

Osim aktivnosti u Art Parku, u Ribnjaku vas od 4. do 7. srpnja očekuje i Crossover, festival jazza, funka i rocka. Protekle nas je dvije godine ovaj festival oduševio uređenjem dijela parka i odličnim odabirom glazbe za ples usred tjedna, a ove godine organizatori su ponosno istakli kako postaju prvi hrvatski festival s mobilnim plaćanjem. Sve što vam je potrebno jest malo dobre volje i uvježbani plesni pokreti kako biste se u zelenilu usred grada zabavili na najbolji mogući način.

Za sve one koji još uvijek nisu stigli do plaže i zvukova mora, tu je peto po redu More knjiga na Zrinjevcu. Tema ovogodišnjeg festivala je intergalaktičko putovanje na koje se možete uputiti dok na ležaljci ispijate kavu, koktel ili listate omiljenih knjigu. Zrinjevac već sada izgleda spektakularno, a posjetiti ga možete svaki dan od 1. do 14. srpnja.

Nakon Mora knjiga, na Zrinjevcu vas od 19. srpnja do 4. kolovoza čeka i manifestacija Ljeto na Zrinjevcu. Zavirili smo u program i reći ćemo vam samo kako se u centru grada sprema prava poslastica. Aktivnosti poput joge i drugih sportskih aktivnosti, edukativne radionice i igraonice za djecu, chill zona, sjajna gastro ponuda te koncerti omiljenih izvođača poput Franke Batelić i Detoura, nastup Vlatka Štampara i još puno više učinit će ovogodišnje ljeto u Zagrebu još malo slađim.

Ni Gornji grad neće ovog ljeta biti prazan. Ljeto kod Matoša kreće 19. srpnja i trajat će sve do 20. rujna, a u ta dva mjeseca moći ćete isprobati bogatu gastro ponudu, ispijati koktele na lokacijama stvorenim za divne Instagram fotografije, poslušati glazbu genijalnih uličnih svirača ili kakav dobar stand up nastup i naprosto opustiti mozak na nekom od brojnih plesnjaka koji se ove godine održavaju na Gornjem gradu.

Koncerti

Koncertnu sezonu otvaramo genijalnom Josipom Lisac koja na zagrebačku Šalatu dolazi 6. srpnja. Vjerujemo kako Josipu zbilja nije potrebno posebno najavljivati te da su ljubitelji lika i djela naše najzanimljivije glazbenice zasigurno već nabavili karte. Ako još niste, požurite i vi po svoju. Još jedna legenda domaće glazbe nastupit će 3. srpnja u Vintage Industrial Baru. Riječ je o fantastičnoj Zdenki Kovačiček, glazbenici koja već desetljećima oduševljava mlade i stare pa je početak mjeseca najbolje rezervirati za ljuljanje bokova u Savskoj.

Krajem  mjeseca, 27. srpnja, u Hrvatsku dolazi i britanski sastav Skunk Anansie. Ovi energični rockeri rasplesat će vas i podsjetiti na neka prošla vremena. Bend na zagrebačku Šalatu dolazi povodom 25 godina karijere pa vjerujemo da će ovo biti još jedan sjajan koncert za pamćenje.

Preostala su još samo dva koncerta koja će se održati na krovu Muzeja suvremene umjetnosti u sklopu ovogodišnjeg Ljeta u MSU-u. Riječ je o glazbenom sastavu The Strange te neponovljivom dvojcu Tram 11. Koncerti će se održati 6. i 13. srpnja i idealna su prilika da najneobičniji zagrebački muzej doživite iz neke sasvim nove perspektive.

Predstave i filmovi

Želite li se počastiti dobrom predstavom, Teatar Exit od 27. lipnja do 3. kolovoza nudi na izbor pregršt sjajnih komada domaće, ali i strane, nagrađivane produkcije. Ovo su već 10. po redu Ljetne noći Teatra EXIT, a ove se godine održavaju u Muzeju za umjetnost i obrt te kupnjom ulaznice za neku od predstava ostvarujete poput i na neku od aktualnih izložbi u muzeju.  Ulaznice možete kupiti na blagajni muzeja ili putem platforme Ulaznica.hr.

Za filmske doživljaje, tu je Kino Tuškanac sa sjajnom serijom filmova Ingmara Bergmana, najpoznatijeg švedskog redatelja, koji će se prikazivati od 1. srpnja pa sve do kraja mjeseca. U pitanju je ukupno 31 film, uključujući neka od najpoznatijih Bergmanovih ostvarenja pa do onih za koje do sada možda i niste čuli, a mogla bi vas u potpunosti osvojiti. Cijena ulaznice je svega 20 kuna.

Svega nekoliko koraka dalje, u Ljetnom kinu Tuškanac u sklopu festivala Fantastic Zagreb pak možete pogledati sjajna filmska ostvarenja poput Halla ide u rat, Na putu, Osmi putnik i Goli u sedlu. Fantastic Zagreb festival u najljepšem zagrebačkom kinu na otvorenom traje do 7. srpnja.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.