9 genijalnih izgovora da ne učite

Cjeloživotno učenje je bitno, moramo biti 'konkurentni', usavršavati vještine...ma, sve vam je jasno osim, kako pronaći vrijeme, novac i motivaciju da ne zaspete od dosade kad netko spomene 'učenje'.

Online učenje zvuči praktično. Doduše, još uvijek zvuči i dosadno jer riječ 'učenje' izaziva leptiriće u trbuhu koliko i pomisao na kuhanje variva od poriluka.

Dobra je vijest što internet danas u jednakoj mjeri obiluje različitim edukacijama koliko i zabavnim sadržajima. Loša, što je toga naprosto previše: tečajevi iskaču iz paštete, svi su stručnjaci i gurui za nešto, a vi i dalje nemate pojma što je od toga isplativo, što ćete naučiti, dobivate li certifikat i da li vam se uopće sve to da. Dobra je vijest što danas nema pitanja za koje YouTube ne bi imao video. Loša, što za savladavanje programiranja treba uložiti malo više truda, a niste sigurni da je taj YouTube geek obuhvatio svo gradivo u deset minuta. Doduše, programersku plaću biste rado primali...

Kad se sve zbroji i oduzme, učiti je dobro, ali i dosadno. I taj stav teško da ćete promijeniti (budimo realni, na ovaj tekst ste kliknuli samo zato jer vas naslov ohrabruje da ne učite).

Sad dolazimo do dijela kada se osjećate prevareno, ali ćete svejedno nastaviti čitati, jer ste znatiželjni i odlučni u tome da zadržite svoj stav do kraja teksta:

Izgovor 1: „To 'online' nitko ne shvaća ozbiljno.“

Online učenje postalo je uobičajeni način učenja i da, poslodavci ga smatraju jednako vrijednim kao i klasične tečajeve, prvenstveno zato jer znaju da se na ovaj način usvaja znanje koje formalni sustavi obrazovanja tek moraju ugraditi u svoje kurikulume. 

Izgovor 2: „Uvijek se nešto zakomplicira.“

Nekad davno, upisali biste edukaciju koja se održava dva do tri puta tjedno, traje tri mjeseca i traži putovanje na lokaciju predavanja. Ma, čak ste i to bili spremni napraviti u ime tog trećeg stupnja švedskog jezika, ali vaši snovi su pali u vodu kad ste saznali da 'nema dovoljno polaznika za formiranje grupe'. Uz online učenje takvih zapreka nema. Što se interneta tiče, možete biti jedina osoba na svijetu koja uči švedski jezik, on će vam to i omogućiti!

Izgovor 3: „Ne zanima me sve to, samo dio.“

Želite bili novinar, ali ne da vam se studirati novinarstvo? Zanima vas digitalni marketing, ali po mogućnosti bez ovog 'marketing'? Online učenje omogućilo je segmentiranje velikih tematskih cjelina, što je vrsta specijalizacije koju i poslodavci jako vole, jer donosi brze rezultate za manje novca i u kraćem vremenu.

Izgovor 4: „Učenje je dosadno, kako god okrenemo.“

Nekad davno jedina zabavna strana učenja bila je: „Da vidimo, kojim ću flomasterom podcrtati OVU definiciju?“  Danas možete birati želite li učiti gledajući video, igrajući interaktivne igre ili online kvizove. Igra dokazano oslobađa hormone sreće, dopamin i serotonin, što prvenstveno znači da se dobro zabavljate (dok usput, eto, i učite)!

Izgovor 5: „Ma, ne mogu ja sam/a sebe natjerati na učenje.“

Brojne platforme za online učenje polaznicima nude genijalna rješenja kao što su forumi, termini za chatanje, razmjenu lekcija i učenje u grupama. Pa opet, nitko vam neće zamjeriti kada se povučete u osamu kako bi dio lekcija 'prožvakali' sami.

Izgovor 6: „Cijeli dan radim, kad bih još ubacio/la i učenje?!“

Zahvaljujući tečajevima koji su brzi, specijalizirani i odvijaju se u kratkim vremenskim intervalima, poslodavci su sve skloniji poticati zaposlenike da se educiraju i na radnome mjestu. Kad bolje razmislite, to je realno. Ako vam video od 15 minuta može pomoći da naučite postavljati Facebook kampanju, šefu će to biti puno draže nego da potrošite sto dolara na pogrešno targetirnu publiku.

Izgovor 7: „Sve je to lijepo, al stvarno mi se ne da na engleskom...“

Istina je, nova znanja uglavnom dolaze s ino tržišta što znači da su brojne edukacije u većoj mjeri dostupne na engleskom jeziku. To ne bi bio toliki problem ali evo, baš vam se danas ne da razmišljati na stranom jeziku, a kamoli chatati sa hrpom stranaca. Zato je dobra vijest što među brojnim platformama za učenje postoji i jedna na hrvatskom jeziku! Zove se Campster .

U čemu je kvaka?

Campster ima jasan cilj: ponuditi online edukaciju u kojoj polaznik sam sebi diktira tempo, a gradivo usvaja kroz puno malih tematskih cjelina od kojih je neke moguće savladati u svega deset minuta. Drugim riječima, svega deset minuta dnevno dovoljno je posvetiti tome da nešto konkretno naučite! To znači da ćete prije naučiti lekciju iz programiranja nego oprati suđe/pospremiti sobu/prošetati psa/spremiti se za posao!

I zabavno je. Možete učiti u grupi, čavrljati na forumu, pričati s mentorom, igrati igrice, kvizove i uz sve to primati ogromne količine motivacijskih poruka koje vas guraju naprijed!

Da je u pitanju genijalno osmišljen model, potvrđuje i preko 7000 zadovoljnih korisnika otkako je platforma zaživjela u Hrvatskoj, a ta brojka je u stalnom rastu. Naravno, nije razlog tome samo model učenja već i tečajevi koji se nude, od programiranja preko stranih jezika do usvajanja različitih mekih vještina - Campster ima stvarno bogatu ponudu.

Izgovor 8: „Što će mi sve to kad ne dobijem certifikat.“

E, pa, dobivate! I to besplatno:)

Izgovor 9: „Ma, sve je to skupo“

Mislite? Cijene bi vas mogle ugodno iznenaditi.

Ionako su pristupačne, a za vrijeme rođendanske akcije, bilo koji tečaj jeftiniji je od cestarine Zagreb – Split!

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.