Trebaju li pored državne mature fakulteti zadržati prijemne ispite?

I dok većina maturanata ljetne mjesece koristi za odmor i zabavu, dio njihovih vršnjaka posljednje tjedne je proveo okružen knjigama i skriptama, pripremajući se za prijemne ispite, u nadi da će upisati željene fakultete. Naravno, ako ti isti fakulteti od kandidata, pored dobrih rezultata ostvarenih na državnoj maturi, traže i polaganje prijemnog ispita.

Osluškujući bilo javnosti, provođenjem ankete u kojoj je sudjelovalo 400 ispitanika, portal EduCentar je istražio ''Trebaju li pored državne mature fakulteti zadržati prijemne ispite?“.

Za većinu, prijemni ispiti su nužnost

Najveći dio ispitanika (56%) smatra da „državna matura nema veze sa fakultetom, stoga bi svi fakulteti trebali imati prijemne ispite“.

Dio ispitanika vjeruje da je prijemni ispit pravedniji selekcijski postupak prilikom upisa na fakultet jer „dok u srednjim školama može biti pogodovanja kod ocjenjivanja, na prijemnom ne može''.

Ispitanici upozoravaju na one maturante koji su srednju školu završili prije nego što je uvedena državna matura i koji su sada u nepovoljnijem položaju prilikom upisa na fakultet, zbog čega je obvezno polaganje prijemnog ispita neophodno.

Također, jedan ispitanik smatra da se na ''maturi provjerava opće znanje, a na fakultetima se uči o specifičnom polju''.

Dio fakulteta bi trebao provoditi prijemne ispite, dio ne

Svaki četvrti ispitanik (23%) ističe da postoje fakulteti na kojima je nužno zadržati polaganje prijemnog ispita. Neki fakulteti su specifični (npr. Medicinski fakultet), pojašnjavaju, i prijemni ispit je potreban kako bi se napravila dodatna selekcija i dobio uvid u sve one mane i vrline maturanata koje državna matura ne ispituje.

Petina ispitanika prijemni ispit smatra suvišnim

Mišljenje da su ''prijemni ispiti dodatni stres za maturante zbog čega ih treba ukinuti'' dijeli petina (21%) ispitanika.

Također, ističu da bi selekcijski postupak prilikom upisa na fakultet trebao obuhvaćati analizu ocjena iz srednje škole i priznanja koje je učenik stekao na školskim natjecanjima te da nema potrebe za prijemnim ispitima.

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.