Skladan (su)život s roditeljima je moguć!

Do onog trenutka kada budete u mogućnosti priuštiti si samostalan život, dajte sve od sebe da s roditeljima živite najskladnije moguće...

Danas su vremena i životne navike značajno drugačije nego što je to bio slučaj s generacijom naših roditelja - dulje se školujemo, kasnije ulazimo u brak i treba nam više vremena da stvorimo karijere. Kada se zbroje svi troškovi života, nije nikakvo čudo da mnogi ne mogu podmiriti sve svoje potrebe pa i dalje žive pod roditeljskim krovom.

Neki se nikada nisu ni odselili pa su navikli na sve čari života s roditeljima, dok su drugi nakon što su živjeli samačkim životom odjednom primorani vratiti se u roditeljski dom. Suživot je moguć, ali treba mnogo truda i razumijevanja te dogovaranje nekih pravila kojih se onda svi moraju pridržavati.

Problem nedostatka intime

Najveći je izazov kako i dalje ići na dejtove i živjeti s roditeljima. Ako su se vaši roditelji pomirili s tim da ste seksualno aktivni, možda im neće biti drago da se to događa u njihovoj kući. Limitirajte seksi susrete u njihovoj kući na trenutke kad ih nema doma i znate da se neće ubrzo vratiti. Teško je to organizirati, ali nije nemoguće. Objasniti novom dečku takvu situaciju može biti malo teže. Kao razlog za stanovanje u roditeljskoj kući možete navesti štednju jer planirate kupiti stan ili reći da ste između dva posla. No onaj kojem je stalo neće vas nogirati samo zato što ste trenutačno u krizi pa je ponekad dobro reći i istinu.

Organizirajte svoje financije

Ako ste se uselili kod roditelja zbog financijskih problema i oni plaćaju sve račune, neće dobro izgledati kad novac koji zaradite potrošite na skupe krpice. To samo prolongira vaš povratak u samostalnost. Napravite plan potrage za poslom ili štednje za unajmljivanje stana ako imate posao. Odredite svoje troškove prema onome čime raspolažete i plan trošenja na potrebne stvari. Što ste organiziraniji, prije ćete se vratiti samostalnom životu na koji ste navikli.

Ako već ne možete dati novac, dajte barem svoje vrijeme

Prije nego što raspakirate kofere, pregovarajte o svim kućanskim pravilima, od brisanja prašine i iznošenja smeća do politike noćnih izlazaka i mogućnosti da netko kod vas prespava, i pridržavajte se dogovorenoga. Npr. ako roditelji inzistiraju da ih nazovete ili pošaljete poruku ako nećete doći kući, tako i napravite. Stvarno vam nije potrebna potraga i briga gdje ste nestali ako se ne pojavite na doručku. Možete izbjeći dosta njihova prigovaranja ako u kućanstvo dajete određeni iznos. Ako ste u potpunoj besparici, kuhajte, čistite ili nađite neki drugi način da im se odužite i da im pomognete.

Izvor: Cosmopolitan

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.