Koliko bi trebao trajati 'power nap' nakon ručka?

Koliko je dobar san važan, znaju već i vrapci na granama. I to ne samo onaj noću, nego i onaj popodnevni, tzv. "power nap", tvrdi dr. Rafael Pelayo, profesor u Stanford Centre For Sleep Sciences and Medicine u Kaliforniji.

"Popodnevno drijemanje uvijek uspoređujem s grickalicama. Ako se netko iz nekih razloga ne uspije dovoljno najesti u danu, često poseže za užinom i to je sasvim u redu. No s druge strane, ako toliko grickate preko dana da ne možete večerati, onda to i nije baš dobro. S drijemanjem je isto. Ako iz nekog razloga niste dobro spavali ili ako je vaš posao takav da si dobar san ne možete priuštiti, onda je dobro odspavati u popodnevnim satima. No ako možete spavati noću, a to ne radite, drijemanje bi moglo naštetiti vašem ritmu spavanja", objasnio je dr. Pelayo i nazvao drijemanje luksuzom kojem se prepuštamo tijekom vikenda, godišnjih odmora i kada god to možemo.

"Nema ničeg lošeg u tome, osim ako nam ono ne remeti cjelokupni ciklus spavanja. Ljudi koji odspavaju tri do četiri sata zapravo ne drijemaju, to se već smatra pravim spavanjem. Drijemanje bi trebalo trajati unutar jednog sata, u rasponu od 20 do najviše 40 minuta", rekao je liječnik.

"Ako vaše spavanje traje dulje od 40 minuta, a pogotovo ako je prošlo više od sat i pol, mogla bi vam se dogoditi inercija sna, vrijeme koje je potrebno mozgu da aktivira područja koja nas drže budnima. Može trajati sat pa čak i četiri sata. To zna biti prilično nezgodno", istaknuo je.

"Dovoljno sna tijekom noći u kombinaciji s kratkim drijemanjem tijekom dana zapravo je najbolja moguća kombinacija", poručio je dr. Pelayo.

Izvor: Index.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.