Kako često trebamo prati kosu?

Sve na kraju ovisi o tipu kosu, jer ako imate kosu koja se brzo zamasti onda ju je definitivno potrebno prati češće, dok suha kosa bez problema izdrži i tjedan dana bez dodira s vodom i šamponom, no na neke stavi ipak trebamo pripaziti.

Nemojte prati kosu svaki dan

Prečesto pranje kose, slažu se mnogi stručnjaci, loša je navika koja još više oštećuje kosu jer je isušuje i iritira vlasište. Posebno je to loše za dugu kosu. 'Kad je kratka kosa u pitanju, onda još i može proći jer je riječ o mladoj kosi. No, sve u svemu prečesto pranje kose lišava kosu prirodnih ulja, ali i narušava boju kose, čineći je sivom i beživotnom', tvrdi londonski stilist Phillip Haug.

Stoga mnogi frizeri preporučuju da razmak između pranja bude barem 2-3 dana, no to naravno također ovisi od tipu kose. Brinete s gustom kosom općenito su sklonije bržem mašćenju pa je stoga moraju i nešto češće prati, možda čak i više od tri puta tjedno. No kad je riječ o obojenoj kosi ili tretiranoj, ona je već sama po sebi više suha i može izdržati dulje bez pranja, pa ju je u mnogim slučajevima dovoljno oprati jednom tjedno.

Na učestalost pranja kose utječe i naš način života, pa ako često vježbate i više se znojite, koristite puno proizvoda za kosu ili živite u urbanim sredinama gdje je zrak onečišćen, ipak je potrebno malo češće prati kosu.

Ako ste pak već upali u začarani krug svakodnevnog pranja kose iz kojeg je teško izaći jer vam je kosa već drugog dana jako zamašćena, stručnjaci kažu da nema 'bezbolnog' rješenja. Potrebno je, naime, ipak malo vremena i puno strpljenja kako bi se prilagodili dužim periodima nepranja, jer se čestim pranjem previše stimuliraju lojne žlijezde koje su zaslužne za stvaranje masnoće, odnosno sebuma. No uspijete li izdržati, kosa će se 'resetirati' i uskoro ćete moći izdržati duže od dan-dva bez pranja kose i mrskog masnog sjaja.

Šamponi za suho pranje kao SOS rješenje

Prvu pomoć kod masne kose – suhe šampone – dobro je koristiti u dane kad ne peremo kosu, no ne duže od 2-3 dana u kontinuitetu jer će se talog početi sakupljati na vlasištu što dovodi do iritacija, a ponekad i ispadanja kose. Stoga ga poprskajte jako malo i to samo gdje je to zaista potrebno, savjetuju stručnjaci – na korijen kose, oko vrha tjemena i uz korijen šiški.

Pritom je bočicu sa suhim šamponom potrebno držati udaljenu najmanje 30 cm od kose i lagano je poprskati. Većina ljudi po navici prska više no što je potrebno, pa time zapravo postižu suprotan efekt jer će tako još više otežati i zamastiti kosu.

Kakve šampone koristiti kako bi se produžio razmak između pranja

Kod suhe kose potrebno je biti jako pažljiv jer sulfati u šamponima isušuju kosu, pa je potrebno naći proizvode koji ih ne sadrže. Te kemikalije se dodaju kako bi se kod pranja stvorilo što više pjene, no u isto vrijeme lišavaju kosu prirodnih ulja i hranjivih tvari. Osim šampona bez sulfata, mnogi stručniji su mišljenja da je dobro pripaziti i na pH razinu u njima. Ako svakodnevno vježbate pa je neophodno prati kosu baš svaki dan, onda birajte šampone s niskom razinom pH jer ćete tako zadržati optimalnu razinu vlage u vlasima.

Izvor: Tportal

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.