Kako su nastale kartonske kutije?

Studentski život nezamisliv je bez kartonskih kutija. Česte selidbe gotovo su nemoguće bez ove korisne “stvarčice”. A  znate li kako je nastala kartonska kutija?

Ne postoji puno izuma koji su se tako neprimjetno uklopili u naše svakodnevne rutine, kao što je to bio slučaj s kartonskom kutijom. Služe i za odlaganje papira, a selidbe su bez njih nezamislive.

Kartonska kutija ima vrlo dugačku povijest. Naime, u 1. i 2. stoljeću, prije nove ere, kineska dinastija Han bila je zauzeta preuzimanjem vodstva u uporabi papira. U tom periodu, listovi od kore duda koristili su se za umotavanje i zaštitu hrane – što je primjer najranije čvrste ambalaže za hranu, proizvedene od drveta.

Prvi primjer kartonske kutije došao je u 19. stoljeću, s društvenom igrom koju su osmislili Nijemci 1817. godine – Igra opsade.

Tijekom 19. stoljeća tvrtke su počele koristiti kutije sa namjenom skladištenja i transporta žitarica, pa čak i silikonskih jaja protiv moljaca čiji su potrošači bili proizvođači svile.Međutim, neophodan je bio dodatan zaplet koji bi doveo do toga da kutije postanu “kubna čuda”, kakve su danas.

1856. godine proizvođači šešira, Edward Allen i Edward Helii, upotrijebili su dupli sloj čvršćeg papira sa šupljom sredinom kako bi dobili na stabilnosti i toplini linija, a to je bio uvod za nastanak kartonskih kutija.

Konačno, kartonska kutija nastala je, kada je 1879. godine vlasnik tvornice papira iz Brooklina, Robert Geir shvatio da može ručno iskrojiti jednu stranu, a potom bi štamparske preše sjekle ostale strane.  Kada su spojili ravne stranice, rođena je kartonska kutija.

Gotov proizvod, Geir je prodavao kompanijama koje se bave proizvodnjom različitih potrošačkih sredstava, kao novi, lako prenosivi oblik skladištenja materijala. Ubrzo je uslijedila prva narudžba od 2 milijuna kartonskih kutija, za tvornicu krekera Nabisco.

1930. godine, Finska vlada je čak usvojila kutije kao sastavni dio paketa koji su dobivale majke u prvim danima svog novog “zvanja”, a koje si nisu mogle priuštiti kolijevke za svoju novorođenčad. Mnoge bebe su svoje prvo spavanje u životu imale u kutijama obloženim dušecima, a ovakva primjena kutija je nastavljena i danas.

Izvor: x-ica.com

EduCenta preporučuje:

Program osposobljavanja za rukovatelja viličarom

Tečajevi

Program osposobljavanja u trajanju od 140 sati realizirat će se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom.

Naziv: Andragog, pučko otvoreno učilište

Mjesto: Zagreb

Rok prijave:

Otvorene prijave

Cijena: Na upit

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.