Američka vojska: algoritam pokazuje kada treba popiti sljedeću kavu

Trebate li ostati budni, vjerojatno ćete posegnuti za većom količinom kave, no što kad biste točno mogli znati kad biste i koliko trebali popiti kave da to ostvarite?

Upravo se na to fokusirala grupa znanstvenika koja je provela studiju o tome koliko je zapravo kofeina potrebno kako bi tijelo ostalo u budnom stanju.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Sleep" opisuje kako su ispitanici bili neispavani ne bi li znanstvenici mogli proučavati kako nedostatak sna utječe na njihovu budnost i učinkovitost te koliko kofein utječe na njih. Rezultat je toga istraživanja internetski alat koji može pomoći u kontroli i smanjenju unosa kofeina u tijelo, ali i pomoći u održavanju budnosti.

Možda još zanimljivije u cijelom slučaju jest to što su znanstvenici koji su radili studiju zapravo zaposleni u američkoj vojsci. Tako je i studija ciljala upravo američke vojnike koji se često nalaze u situaciji da moraju funkcionirati bez puno sna. Internetski alat, "2B-Alert Web" predviđa koliko je osoba budna ovisno o tome koliko je spavala, koliko je kave popila i koje je doba dana. Također, može davati sugestije kad bi trebalo popiti kavu kako bi bili optimalno budni u određeno doba. Čak može pomoći i u smanjenju konzumacije kofeina, a da pri tome osoba ne smanjuje svoju budnost ili učinkovitost.

Izvor: Science Daily

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.