10 signala da je vrijeme da diplomirate

Studentsko doba donosi mnogobrojne pogodnosti. Puno učite, upoznajete mnogo novih ljudi, a većina se i seli u novi grad i prvi se put potpuno osamostaljuje od roditelja. Uzbudljivo je to razdoblje života, usprkos stresu i problemima s kojima ćete se neminovno susresti.

No, završetkom posljednjeg predavanja koje morate odslušati, započinje apsolventura. Nema više seminara, vježbi i predavanja, već samo mnogo slobodnog vremena, ali i ispita koje se mora položiti kako biste diplomirali. Većina brucoša i brucošica jedva čeka apsolventuru, misleći kako će tada konačno imati vremena temeljito pripremiti ispite i nadoknaditi sve eventualne zaostatke.

Naravno, stvarnost je često drugačija, pa se apsolventura otegne i potraje mnogo dulje od dvije godine predviđene zakonom. Donosimo vam 10 znakova koji jasno upućuju kako je krajnje vrijeme da diplomirate i odete s fakulteta.

1. Umorni ste od kronične besparice

Svi znamo kako je studentski budžet veoma mali. Koliko puta ste na kraju mjeseca morali dobro paziti koliko ćete i na što potrošiti jer ste malo pretjerali s trošenjem kad je uplata stigla na račun? Zar ne bi bilo super imati svoj vlastiti novac i plaću koja je ipak poprilično veća od stipendije ili iznosa koji vam daju roditelji?

2. Počinjete gubiti motivaciju za izvršavanje zadataka

Mnogo je lakše ostati motiviran kada ste okruženi kolegama koji imaju slične probleme i moraju završiti slične zadatke.

3. Prokrastinirate mnogo više

Prokrastinacija muči većinu studenata. No pitajte bilo kojeg apsolventa i reći će vam kako je to izgubiti doslovno cijeli dan prokrastinirajući.

4. Počinjete kasniti sa zadacima ili ih jednostavno ne napravite

Ovo je već opasna faza, jer ima veliki utjecaj na vaš akademski uspjeh.

5. Shvatite da nikada više nećete morati napisati seminarski rad ili učiti cijelu noć

Zbogom pisanju seminara i cijelonoćnom štrebanju. Sigurno nam neće faliti.

6. Opijanje više nije samo zabava već i nužnost u nekim trenutcima

Izlazak s prijateljima na koju pivu nekad je bilo čisto uživanje i opuštanje. Sada postaje potreba kako biste iz sebe izbacili silan stres koji se nakupio.

7. Vaše tijelo postaje sve manje otporno na vaše navike pijenja alkohola

Kada ste brucoš, nije toliko teško dignuti se rano nakon pijane noći i otići na obvezni seminar. Danas se ne možete dignuti iz kreveta prije 12 ako ste se noć prije napili. Čak i ako uspijete čuti budilicu. A na ikakvo smisleno funkcioniranje možete zaboraviti.

8. Zakolutate očima svaki put kada vidite brucoše i brucošice

Nakon svih stresova, položenih i nepoloženih ispita i cijelonoćnih pisanja seminara koje morate predati idući dan, poletnost i entuzijazam mladih brucoša i brucošica može ponekad biti vrlo iritantan.

9. Imate osjećaj kao da ste na korak do diplome, ali nikako da diplomirate

Kao što smo već rekli, veoma je lako izgubiti motivaciju i prepustiti se inerciji. Uostalom, ima toliko dobrih serija koje niste stigli pogledati. Čak i ako vam trebaju samo dva ispita i napisani diplomski rad da diplomirate, čini vam se kao da stojite na mjestu i nikako se ne možete pokrenuti.

10. Napokon ste spremni iskoristiti znanje koje ste prikupili

Kada osjetite da se svo učenje i čitanje literature isplatilo zbog znanja koje ste uspjeli skupiti tijekom školovanja i spremni ste to znanje podijeliti s ostatkom svijeta, znate da je vrijeme za oproštaj s fakultetom.

Izvor: studentski.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.