Degustiranje vina više uključuje mozak nego matematika

Svaki ljubitelj dobrog vina konačno ima dobar odgovor kad mu prijatelji kažu da je snob. Naime, znanstvenik Gordon Shepherd u svojoj je nedavno objavljenoj knjizi "Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine" pojasnio da degustacija vina mozak stimulira više od nekih drugih aktivnosti kao što su slušanje glazbe ili rješavanje kompliciranog matematičkog zadatka.

Prema Shepherdu, kušanje vina "više uključuje mozak nego bilo koje drugo ponašanje".

U knjizi koja je zapravo nastavak prethodne, naziva "Neurogastronomy: How the Brain Creates Flavor and Why It Matters", pojasnio je cijeli proces, odnosno kako se vino ponaša u našim ustima, koji je efekt njegovog izgleda, mirisa i okusa te kako mozak procesuira i dijeli sve te informacije.

Sugerira da nas, za razliku od stvari poput matematike koja koristi određeni izvor znanja, degustacija vina puno detaljnije uključuje.

"Čak i osnovni koraci mogu biti složeniji nego što se čini. Ne popijete samo vino nego ga osjećate u ustima pa gutate, a to je vrlo složen motorički čin", izjavio je u razgovoru za NPR.

Međutim, smatra da je možda najsloženiji dio degustacije vina što mozak mora stvoriti okuse da bismo mogli uživati.

"Objekti koje vidimo nemaju boju, zrake svjetla ih pogađaju i odbijaju se. Svjetlost upada u naše oči i aktivira procese u mozgu koji kreiraju boju od tih različitih valnih duljina. Molekule u vinu nemaju okus ili aromu, ali kad stimuliraju naš mozak, on stvara okus na isti način kao što stvara boju", pojasnio je svoj argument.

Možda vam je na prvu teško shvatiti Shepherdovu filozofiju, ali kušači vina složni su da u tome ima istine.

Izvor: index.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.