Bonovi za hranu, jeftiniji prijevoz i brojni drugi popusti za studente u Sloveniji

I domaći i strani studenti u Sloveniji uživaju brojne pogodnosti. Između ostalog, oni imaju pravo na subvencije za hranu i prijevoz i mogu ostvariti druge popuste za studente, što uveliko smanjuje njihove troškove života. Osim toga, imaju mogućnost da rade i tijekom studija, kako bi poboljšali svoj financijski položaj.

Subvencionirana prehrana

Studenti se hrane jeftinije u Sloveniji. Naime, svaki studentski obrok sastoji se od subvencioniranog dijela – vrijednost subvencije trenutno je 2,69 eura – i dodatka koji je student dužan sam platiti (na primjer: ako obrok košta 5 eura, student plaća samo razliku između pune cijene obroka i vrijednosti subvencije, u ovom slučaju 2,31 eura). Subvencije za hranu studenti koriste u obliku takozvanih bonova – za mjesec dana studenti dobivaju onoliko bonova koliko ima radnih dana i mogu iskoristiti najviše dva bona dnevno.

Studenti jedu ne samo u menzama i studentskim restoranima, već i u običnim restoranima s kvalitetnim obrocima, koji uključuju obavezno glavno jelo, salatu, čašu vode, voće ili supu. Mnogi restorani nude i vegetarijanske i bezglutenske obroke na svojim studentskim jelovnicima.

Subvencionirani prijevoz

Popust na prijevoz pogodan je za studente čiji je prebivalište najmanje dva kilometra od svog mjesta studija. Na primjer, studenti u Ljubljani plaćaju samo 20 eura za mjesečnu kartu za javni gradski prijevoz, umjesto 41,60 eura. Popust vrijedi ne samo za karte za gradski i prigradski autobus, već i za vlak i kombinirane karte. U nekim malim gradovima studenti čak imaju besplatan gradski prijevoz. Najjeftiniija opcija je iznajmljivanje bicikla BicikeLJ (dostupan 24/7) u Ljubljani – za vašu godišnju pretplatu neophodno je samo 3 eura, a svaki prvi sat je besplatan.

Jeftinija rekreacija

Redovni studenti moraju ispunjavati svoje studijske obaveze kako bi uspješno završili godinu studija, a pored toga, moraju se baviti i tjelovježbom (određeni broj sati izabrane sportske aktivnosti). Na raspolaganju imaju razne sportske aktivnosti koje su studentima uglavnom povoljnije (mogu kupiti mjesečnu kartu s popustom za studente), poput plivanja, fitnesa, vježbanja s trenerom, košarke, nogometa, badmintona itd.

Korištenje knjižnica i studentski popusti

Mnogo drugih pogodnosti nudi se studentima, uključujući korištenje knjižnica, jeftinije karte za kazalište (studentske pretplate), muzeji, galerije, razni događaji, manifestacije, koncerti i neki tečajevi jezika.

Studentski posao

Jedna od prednosti ako ste student u Sloveniji je mogućnost da preko studentskog servisa obavljate tzv, studentski rad. Zakonska minimalna bruto satnica trenutno iznosi 4,89 eura (4,13 eura neto). Studenti mogu poboljšati svoj financijski položaj radeći tijekom studija i steći vrijedno radno iskustvo, koje mogu ubaciti u svoj CV i samim tim poboljšati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Sve detalje i pogodnosti koje 2TM agencija omogućava studentima potražite ovdje.

EduCentar preporučuje:

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.