Što se da, to se više ne vraća! Ili?

Koliko štedjeti dnevno da bi do 65. godine bili miljunaš

Mnogi ljudi vjeruju kako je jedini način da se obogate tako što su rođeni u bogatoj obitelji ili ako dobiju na lutriji. Jasno, puno je onih koji se ne slažu, a jedan od njih je i financijski savjetnik David Bach koji je "skovao" plan kako uštedjeti milijun dolara do 65. godine bez bivanja bogatim u početku.

Kako bi se obogatili, potrebno je ulagati, prije bolje nego poslije, tvrdi Bach. "Postati bogat nije ništa više od sistematske štednje i dobrog investicijskog plana. Ne treba vam novac da bi stvarali novac", piše u svojoj knjizi "Smart Couples Finish Rich."

"Trebate samo donositi prave odluke te ih se držati", tvrdi. Kako bi demonstrirao mogućnost bogaćenja, napravio je i graf koji pokazuje koliko novca je moguće uštedjeti na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj bazi."

Graf pokazuje kako sa štednjom od samo 2 dolara dnevno, počevši u 20. godini, do 65. godine čovjek može postati milijunaš. Naravno, kad se to preračuna u kune, milijunaš se može postati i prije. Imate li 55 godina bit će malo teže jer dnevno ćete morati spremiti nešto više od 1100 kuna.

Dok brojke pomalo odudaraju od stvarnosti (uračunate su kamate, ali ne i porez), a čitava ideja zvuči kao dobra teorija koju je teško sprovesti u djelo, poanta ipak leži u činjenici da se sa samo nekoliko kuna štednje dnevno kroz određeno vrijeme može skupiti sasvim lijepi iznos.

Izvor: index.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.