Koliko štedjeti dnevno da bi do 65. godine bili miljunaš

Mnogi ljudi vjeruju kako je jedini način da se obogate tako što su rođeni u bogatoj obitelji ili ako dobiju na lutriji. Jasno, puno je onih koji se ne slažu, a jedan od njih je i financijski savjetnik David Bach koji je "skovao" plan kako uštedjeti milijun dolara do 65. godine bez bivanja bogatim u početku.

Kako bi se obogatili, potrebno je ulagati, prije bolje nego poslije, tvrdi Bach. "Postati bogat nije ništa više od sistematske štednje i dobrog investicijskog plana. Ne treba vam novac da bi stvarali novac", piše u svojoj knjizi "Smart Couples Finish Rich."

"Trebate samo donositi prave odluke te ih se držati", tvrdi. Kako bi demonstrirao mogućnost bogaćenja, napravio je i graf koji pokazuje koliko novca je moguće uštedjeti na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj bazi."

Graf pokazuje kako sa štednjom od samo 2 dolara dnevno, počevši u 20. godini, do 65. godine čovjek može postati milijunaš. Naravno, kad se to preračuna u kune, milijunaš se može postati i prije. Imate li 55 godina bit će malo teže jer dnevno ćete morati spremiti nešto više od 1100 kuna.

Dok brojke pomalo odudaraju od stvarnosti (uračunate su kamate, ali ne i porez), a čitava ideja zvuči kao dobra teorija koju je teško sprovesti u djelo, poanta ipak leži u činjenici da se sa samo nekoliko kuna štednje dnevno kroz određeno vrijeme može skupiti sasvim lijepi iznos.

Izvor: index.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.