Štrajk je gotov! Nastava počinje u utorak

Vlada će udovoljiti zahtjevima provjetara i povisiti im koeficijente za traženih 6,11 posto! Tu će povišicu kroz koeficijente dobiti samo nastavno osoblje – učitelji, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama – i to u tri etape prema modelu 3+1+2. Prvo povećanje koeficijenta od tri posto kreće već od 1. prosinca ove godine, drugih jedan posto povišice od 1. lipnja sljedeće godine.

Međutim, povećanje koeficijenata neće se odnositi na nenastavno osoblje (kuharice, spremačice, domari..), koji su također bili u štrajku, ali su i za njih osigurane povišice i to u vidu dodataka na plaću koje će biti nešto niže od 6,11 posto, neslužbeno doznaju mediji.

Odluče li i ostali sindikati obrazovanja da se Vladina ponuda prihvati bez referenduma, praktički već danas novi sastanak Vladine strane i predstavnika školskih sindikata, zakazan za 14.30 sati, može rezultirati dogovorom. To bi značilo da se štrajk prekida a nastava sutra počinje u svim školama.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u petak je objavila scenarije prema kojemu će se nadoknade najvjerojatnije morati obaviti skraćivanjem zimskih praznika, ukidanjem proljetnih i produljenjem školske godine do 26. lipnja iduće godine.

Doznajemo i kako će štrajk najvjerojatnije biti plaćen.

Izvor: dnevno.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.