Top tema: Inovativnost u efikasnosti – pravi put u konkurentnost

U Zagrebu je tradicionalno sredinom 11. mjeseca održan najveći i najposjećeniji kontroling događaj godine u široj regiji – 7 ICCC International Controlling Conference in Croatia. I ovaj put, kao i zadnjih šest godina uzastopce okupilo se oko 200 zadovoljnih sudionika – menadžera, vlasnika kompanija, kontrolera, financijaša, kako bi uživali u primjerima najbolje kontrolerske prakse.

Glavna tema konferencije bila je svima vrlo bitna i zanimljiva: „Od efikasnosti do konkurentnosti“.

Efikasnost, inovativnost i efikasnost pomoću inovativnosti svjetske su top teme koje omogućavaju put u konkurentnost. Na globalnom tržištu prolaze oni koji nude inovativne a kvalitetne proizvode i usluge uz prihvatljivu cijenu.

Za dugoročni uspjeh potrebna je i dobro pogođena strategija, te proizvodnja proizvoda ili usluga uz troškove koji osiguravaju ostvarivanje kvalitetnog poslovnog rezultata.

Ista tema zaokuplja i privatni i javni sektor. Nitko ne može raditi bez rezultata, „onako kako se oduvijek radi“ bez stalne borbe za efikasnost koja se kontinuirano poboljšava inovativnošću.

Efikasnost podrazumijeva veliku količinu kvalitetnih informacija o profitabilnosti kupaca, proizvoda, tržišta, podrazumijeva veliki fokus na produktivnost odnosno iskorištenje kapaciteta, brzinu obrtaja obrtnih sredstava.

Efikasnost podrazumijeva ostvarenje maksimalnog učinka iz raspoloživih resursa. Da bi to mogli, potrebno je prije svega inovacijama optimizirati poslovanje, inovacijama i novim načinom razmišljanja.

Optimira se sve - asortiman odnosno skup proizvoda i usluga koje se nude, proizvodni procesi – odnosno način na koji se proizvod ili usluga proizvodi. Optimiraju se prodajni uvjeti i kupci, transport i skladištenje, procesi u službama potpore.

Pogrešno je misliti da proces optimizacije znači rezanje. Dapače, optimiranje može zahtijevati unapređenje odnosno još veće budžete ako to može donijeti bolje iskorištenje kapaciteta i time bolji rezultat. Optimiranje podrazumijeva eliminiranje procesa koji ne donose novostvorenu vrijednost, a uz pomoć kontrolinga ono je moguće bez rezanja troškova. Vrijeme koje se ranije koristilo na nepotrebne procese naprosto se usmjerava pametnije.

Inovativnost u pronalaženju novih jednostavnijih i jeftinijih rješenja u konačnici omogućuje efikasnost, a time se automatski utječe na konkurentnost.

Privatni sektor

Privatni sektor usmjeren je na ostvarenje profita temeljem zadovoljnih kupaca/klijenata. Profit je nužan kako bi se inoviralo, kako bi se isprobavala nova rješenja, osigurao rast i razvoj.

Svaki zaposlenik doprinosi rastu, razvoju i rentabilnosti. No, to se ne događa automatski već je nužno zdravo i aktivno rukovođenje.

Dobri menadžeri ne upravljaju na površini već ulaze u procese kako bi ih razumjeli, kako bi ih mijenjali i usklađivali sa ciljevima poduzeća. Time daju do znanja djelatnicima da su njihovi poslovi važni, da se od njih traže definirane aktivnosti, točno određene količine i kvalitete.  Djelatnici imaju jasnu sliku kuda poduzeće ide i koja je njihova uloga na tom putu.

Javni sektor

Određivanje jasnih ciljeva, tko, što i koliko učinaka treba isporučiti, određivanje standarda izvedbe (standards of perfomance), kvalitativni i kvantitativni pokazatelji efikasnosti moraju postati okosnica života i rada javnog sektora. Odstupanje od cilja je normalno, međutim potrebno je postavljati pitanje - koliko je odstupanje, što ga je prouzrokovalo i što možemo učiniti da se to promijeniti. Valja promišljati što iz tog odstupanja možemo naučiti i kako ga ne ponoviti.

Izgradnja sustava pravih informacija prvi je korak

U budućnosti teži se u oba sektora raditi efikasnije, efektivnije i produktivnije, a to zahtjeva fokus na važne zadatke - koji su važni učinci koje moramo postići te kako se koriste sredstva da bi se to postiglo. Glavno pitanje nije koliko resursa imamo na raspolaganju, nego što ćemo s njima postići. Moramo se stalno propitkivati  - što želimo postići, imamo li sredstva za to i jesu li u pametnoj korelaciji s onim što želimo postići.

Mnogi se svojski trude dokazati kako javnim sektorom nikako ne možemo upravljati po načelima privatnog sektora. No kontrolerski gledano - u oba slučaja se radi o istome – o odnosu uloženog i dobivenog.

Nema idealnog trenutka za početak rada na unapređenju efikasnosti. To je maraton koji zahtjeva djelovanje na svim aspektima poslovanja.

Prvi korak je stoga izgradnja sustava pravih informacija koje omogućuju transparentnost do mikrorazina. Drugi je korak borba protiv neznanja i kolektivne odgovornosti, a treći – nagrađivanje inovacija.

Svi oni koji donose poslovne odluke moraju biti zaokupljeni efikasnošću u inovativnosti jer u doba globalne konkurentnosti, opstati mogu oni koji iz ograničenih resursa znaju izvući maksimum za kupca/korisnika i za sebe. Iz tog razloga kontroling je danas potrebniji no ikada.

Drugi je korak – kvalitetan i educirani menadžment

Upravljanje poduzećem sve je složeniji, a cjeloživotno učenje uvjet je bez kojeg se ne može. Konzultansko poduzeće Kontroling Kognosko d.o.o.u svom portfelju ima pregršt sjajnih višemjesečnih edukacija za menadžere i kontolere kojima se osiguravaju sve potrebne kompetencije onih koji su odgovorni za rezultat.

Jedna od najpoznatijih takvih edukacija je „HSFI/MSFI za menadžere i kontrolere“ – u trajanju od čak 70 sati, koja se u proljeće 2020. održava u Kontroling centru Kognosko u Zagrebu u popodnevnim satima za 6. generaciju polaznika.

Pridružite nam se s povjerenjem! Vaš Kontroling Kognosko Team!

Mr.sc. Jasmina Očko

Konzultant za kontroling – Kontroling Kognosko d.o.o.

EduCentar preporučuje:

 

MSFI / HSFI za kontrolere i menadžere

Tečajevi

Poslovna edukacija

„MSFI/HSFI za kontrolere i menadžere“ je program koji već treću godinu pobuđuje veik interes. U našem gospodarstvu sve se više razvija svijest o tome da primjena standarda nije samo obaveza, već menadžmentu nosi koristi koje upravo kroz kontroling...

Naziv: Kontroling Kognosko

Mjesto: Zagreb

Rok prijave:

Otvorene prijave

Cijena: 9.800 kn + PDV

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.