Rad na sebi – preuzmite odgovornost za svoj život

Rad na sebi je jedina odluka koju donesete u svom životu, a koja vam donosi prosperitet u svim područjima života. Jednostavno, zar ne? Jedna odluka je dovoljna za ispunjen, sretan i uspješan život. Što nas sprečava da donesemo tu odluku? Fokus da mijenjamo druge i iluzija da nam to uspijeva.

Rad na sebi. Želimo raditi na sebi. Kako radimo na sebi? Tako da od drugih očekujemo da se promjene i rade onako kako smo mi zamislili? Očekujući od drugih da se promjene i ponašaju na način kako smo mi zamislili? I kako to radimo? Objašnjavamo, dokazujemo, ucjenjujemo, prijetimo, molimo, plačemo, ljutimo se, žrtvujemo se, ispunjavamo sve njihove želje… I tražimo nove načine koji će nam omogućiti da utječemo na druge ljude.

A oni nikako da shvate. Šefovi, zaposlenici, kolege, partneri, bivši partneri, djeca, rodbina, prijatelji su oni kojima treba objasniti i kad oni shvate, vaš život će biti drugačiji.

Imam jednu lošu vijesti. Nikoga ne možete mijenjati. Sve što činite da bi promijenili druge je uzaludno potrošena energija. I sigurna sam da ćete se sad sjetiti nekoliko primjera kada vam je uspjelo promijeniti nekog. Uspjelo vam je kada ste se ljutili na nekog da on promijeni svoje ponašanje. Uspjeli ste kad ste nekog ucijenili na način“ ili ćeš raditi tako kako ja kažem ili nećeš dobiti nešto“, uspjeli ste dobiti ono što ste željeli od nekog na način koji ste zamislili. I jeste. Samo ću vas pitati da se prisjetite koliko dugo je ta promjena trajala kod te osobe? Kratko, dugo? Do sljedeće situacije, zar ne?

Jeste li se ikad pitali da druga strana točno zna što radi? Jeste li se ikad pitali da druga strana zna što treba reći i uraditi da bi vi dobili iluziju da ste ih promijenili, a da oni nastave po svom? Računaju na vašu silnu želju da ih promijenite, pa vam velikodušno daju iluziju da su to i učinili… neko vrijeme…koliko im odgovara.

Daju vam osjećaj moći, točnije, iluziju da ste moćni.

Rad na sebi znači promijeniti fokus „s mijenjati druge na mijenjati sebe“ preuzeti odgovornost za svoj život, svoje djelovanje, osjećaje.

Rad na sebi znači da vi mijenjate svoja ponašanja i reakcije prema određenim ljudima, situacijama.

Rad na sebi znači pustiti druge da snose posljedice za svoja djelovanja.

Rad na sebi…počinje prvim korakom…odlukom da mijenjate SEBE.

Dragana Mladenović

EduCentar preporučuje:

 

NLP PRAKTIČARSKI TRENING

Poslovna edukacija

NLP praktičarski je za vas koji želite razvijati svoj osobni i profesionalni život. Naš NLP praktičarski trening uključuje sve osnovne i napredne tehnike i znanja koje Vam omogućavaju ostvarivanje uspjeha u biznisu i privatnom životu. Postanite vlasnik međunarodno priznatih certifikata čak tri asocijacija, INHNLP, ABNLP i IANLP, po čemu smo jedinstveni u regiji. Odlučite napraviti razliku i kvalitativan pomak u svom životu i prijavite se za NLP praktičarski trening.

Naziv: NLP Praktičarski trening

Mjesto: Zagreb

Rok prijave:

Otvorene prijave

Cijena: 8.595 kn + PDV

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.