Komunikacijska izvrsnost – ključ uspjeha u osobnom i poslovnom životu!

Stručnajci za retoriku su suglasni: kada govorite u javnosti, bez obzira koji komunikacijski kanal izabrali, najbitnije je zadobiti povjerenje publike – ako vam publika ne vjeruje ili sumnja u vašu vjerodostojnost, zasigurno neće povjerovati u ono što govorite. Nova istraživanja dokazuju kako se vjerodostojnost u javnom diskursu postiže autentičnošću.

Influencer marketing, primjerice, zasniva se na učinkovitom i persuazivnom sadržaju kojega kreiraju influenceri. PR Week otkriva kako 89% oglašivača vjeruje da je najjače oružje IM-a kreiranje originalnog sadržaja o samome brendu kojega oglašavaju. No, praksa je pokazala da veliki broj influencera, agencija i brendova pretpostavlja doseg na društvenim mrežama i profit originalnom storytellingu i vlastitoj autentičnosti.

Nizak prag uvjerljivosti sveprisutnih javnih svjedočanstava influencera izaziva u publici zamor i dosadu, a naposlijetku i nezainteresiranost za brend kojeg predstavljaju. Vaš je zadatak kao javne osobe i govornika u javnim prigodama zainteresirati publiku i zadržati njihovu punu pažnju što je moguće duže. Vrijeme je da izgradite i zadržite povjerenje svoje publike i followera na društvenim mrežama.

Novi rezultati istraživanja na temelju big data metode analize podataka znanstvenika iz Quantified Communication dokazuju postojanje novog elementa besprijekornog javnog nastupa (uz verbalne i neverbalne znakove i glas), a taj je tzv. Vitals, koji, čini se, preuzima sve veću ulogu. Znanstvenici su na čelu s dr. Zandanom analizirali više od 100.000 prezentacija izvršnih direktora, političara i profesionalnih govornika. Ispitali su njihovo ponašanje tijekom javnih nastupa počevši od izbora riječi, glasovih karakteristika do mimike i gesti kako bi procijenili i rangirali stupanj persuazivnosti (uvjerljivosti), samopouzdanja, srdačnosti i jasnoće. Dobro poznat Mehrabianov omjer utjecaja verbalnih (7%), neverbalnih (55%) i glasovih karakteristika (38%) u Zandanovim se rezultatima malo promijenio. Verbalni se utjecaj smanjio (2%), neverbalni povećao (83%), glasovni smanjio (10%), a pojavio se i novi – Vitals koji, prema rezultatima, na publiku utječe 5%.

Kako vratiti vjerodostojnost?

Vitals – vitalni elementi predstavljaju govornikovu pravu narav i otkrivaju njegovu autentičnost za koju je Zandan dokazao da je presudni čimbenik kod 10% najboljih govornika što ih čini 1.3 puta uvjerljivijima od prosjeka. Autentičnost se očituje u strasti i srdačnosti koju govornik pokazuje tijekom javnog nastupa. Strast nastaje oslobađanjem energije i entuzijazma. Za sve one koji za sebe drže da su manje ekspresivni govornici i da im takvo pokazivanje strasti nije urođeno i prirodno, retoričari savjetuju uporabu riječi koje nose semantičko značenje emocija koje opisuju. Primjerice, to su riječi „uzbuđen“, „dragocjen“, „izazovan“ i slične, jer kod izgovora tih riječi spontano prilagođavamo glas značenju same riječi.

I za kraj ponavljamo kako su stručnajci za retoriku suglasni u jednom: kad govorite u javnosti bitno je zadobiti povjerenje publike – ako vam publika ne vjeruje i sumnja u vašu vjerodostojnost, zasigurno neće povjerovati u ono što govorite. Nešto što nazivamo Vitals će vam pomoći da postignete vjerodostojnost. Ne bojte se biti svoji.

Jagoda Poropat Darrer

Umijeće Govora

Grupne edukacije:

Komunikacijski alati za menadžere

Timska komunikacija za developere

Učinkovito poslovno prezentiranje

Trening javnog nastupa

Bonton i poslovna korespondencija

Vještine utjecanja

Inovacije u komunikaciji

Individualne edukacije čiji sadržaj naši stručnjaci oblikuju prema potrebama klijenata:

Fonetska korekcija izgovora

Speechwriting

Startup Pitch Design

Upravljanje stresom

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.