Najtraženije poslovne vještine u 2020. prema LinkedInu

Najtraženije poslovne vještine u 2020. prema LinkedInu

 


Blockchain je danas prioritet za američke, britanske, francuske, njemačke i australske poslodavce, navodi LinkedIn. Ovo je prvi put da se poznavanje blockchaina našlo na LinkedInovoj listi i to odmah na prvom mjestu
 

Profesionalna društvena mreža LinkedIn i ove godine istražila je koje su najtraženije poslovne vještine kod poslodavaca. Po prvi pute godine na listi se našlo poznavanje blockchaina, i to odmah na prvom mjestu među takozvanim tvrdim vještinama, navodi  LinkedIn.

Ova tehnologija zapisa podataka afirmirala se s pojavom kriptovaluta 2009. godine, ali njena primjena se od tada znatno proširila. Pohrana, potvrđivanje, autorizacija i premještanje podataka na internetu uz primjenu blockchaina danas se koristi za pohranu i slanje sve digitalne imovine. Blockchain transakciju zapisuje kao trajni zapis koji nije moguće naknadno mijenjati.

Namrata Murlidhar, direktorica marketinga za Europu, Srednji istok i Afriku te azijsko-pacifičku regiju u LinkedInu, ističe kako je blockchain konačno izašao iz “sjene” kriptovaluta i afirmirao se kao “transformacijsko poslovno rješenje”.

Industrije izvan sektora financijskih usluga sve više traže stručnjake koji imaju iskustva s blockchainom, osobito tvrtke u maloprodaji, logistici, zdravstvu, poljoprivredi i industriji igara, dodala je Murlidhar.

LinkedIn je potražnju za vještinama mjerio kroz profile svojih korisnika prateći učestalost zapošljavanja osoba s određenim skupom vještina.

Na drugom mjestu je poznavanje računarstva u oblaku, tehnologija koja omogućuje pohranjivanje i upravljanje podacima na internetu. Ljudi koji rade u ovom području projektiraju, razvjaju i implementiraju sustave utemeljene na tehnologiji clouda odnosno oblaka.

Na trećem mjestu je analitičko promišljenje – sposobnost da se u gomili podataka pronađe skriveni smisao koji može pomoći pri donošenju poslovnih odluka.

Umjetna inteligencija (AI), tehnologija koja razvija strojno učenje, na četvrtom je mjestu najtraženijih „tvrdih” vještina, a listu pet najtraženjih zaključuje dizajn korisnčkog iskustva (UX design), s težištem na iskustvo korisnika proizvoda, prvenstveno tehnoloških.
 


Deset najtraženijih “tvrdih” vještina

1. Blockchain
2. računarstvo u oblaku (Cloud computing)
3. Analitičko promišljanje (Analytical reasoning)
4. Umjetna inteligencija (Artificial intelligence)
5. Dizajn korisničkog iskustva (UX design)
6. Analiza poslovanja (Business analysis)
7. Affiliate marketing
8. Prodaja
9. Znanstveno računarstvo
10. Produkcija videa

 

“Meke” vještine

LinkedIn je također rangirao “meke” vještine koje poslodavci traže kod svojih zaposlenika. „Meke” vještine su poslodavcima važne zato što su ključne za izgradnju međuljudskih odnosa. LinkedInov popis za 2020. godine vrlo je sličan onom za prošlu godinu, a na prvom mjestu je kreativnost.

Emocionalna inteligencija također je ponovo među pet najtraženijih „mekih” vještina. Riječ je o sposobnosti opažanja, procjene i regiranja na vlastite i tuđe emocije.

LinkedIn navodi kako to ističe koliko je “važan način na koji reagiramo i komuniciramo s kolegama”.

 

Pet najtraženijih “mekih” vještina u svijetu

1. Kreativnost
2. Sposobnost uvjeravanja
3. Spremnost na suradnju
4. Prilagodljivost
5. Emocionalna inteligencija

 

 

 

Izvor: tockanai.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.