Pitanja na koja sigurno ne znate, a želite znati odgovor

Pitanja na koja sigurno ne znate, a želite znati odgovor

 

POSTOJE brojne stvari čije funkcioniranje uzimamo zdravo za gotovo, no kad bi vas netko zapitao da mu objasnite zašto, mnogi ne bi znali odgovor. Ekipa s BrightSidea odlučila je dati odgovore na neka od tih pitanja. 

 

1. Zašto boce gaziranih sokova imaju izbočine na dnu dok boce vode nemaju?

Izbočine su tu da bocu učine jačom. Kod gaziranih sokova bitno je da boca može podnijeti pritisak od plinova u soku. Također, ova se pića često piju ohlađena, a kad se tekućina hladi, povećava joj se volumen, a boca ne smije puknuti zbog toga. 
 

2. Zašto je led klizak?

Led je klizak jedino kad hodate po njemu dok je na rubu točke otapanja. Do klizanja dolazi jer se molekule otopljene vode ne mogu spojiti s molekulama smrznute vode na površini. Slično bi se dogodilo da zakoračite na plesni podij na kojem je hrpa špekula. 
 

3. Koja je prava boja zrcala?

U zrcalu vidimo odraz svega što stavimo ispred, ali jeste li se ikad zapitali koja je boja ogledala? BrightSide piše kako savršeno zrcalo odražava sve postojeće boje, a znanstvena definicija bijelog svjetla tvrdi da je ono miks svih boja, stoga se zrcalo također smatra - bijelim.
 

4. Zašto se ljepilo ne zalijepi za unutrašnjost bočice?

Većina ljepila sadrži vodu koja služi kao otapalo i u bočici ga održava u tekućem stanju. Ljepljivo će postati tek kad dođe u kontakt sa zrakom. Kad ga istisnete iz bočice, u dodiru sa zrakom voda će ispariti, a ljepilo očvrsnuti. 
 

5. Zašto su vjenčanice bijele?

U 19. stoljeću žene su se udavale u haljinama koje su mogle nositi i u drugim prilikama nakon vjenčanja. Fantaziju o bijelim vjenčanjima kasnije su prodali holivudski filmovi, no tradicionalno, samo su si bogati mogli priuštiti bijelu haljinu za vjenčanje. Tek su pedesetih, zbog razvoja jeftinih materijala, i oni iz srednje klase mogli kopirati takav izgled. Čak i danas se bijela vjenčanica ne nosi u svim kulturama. Primjerice, mladenke u Kini i Indiji nose crvene vjenčanice, koje simboliziraju sreću i uspjeh. 
 

6. Koje su boje pruge na zebrama?

Dugo se mislilo da su zebre bijele životinje s crnim prugama, no pokazalo se da je upravo suprotno. Zebre su u majčinom trbuhu crne, a tek kasnije im se pojave bijele pruge. 
 

7. Zašto sok od naranče ima toliko grozan okus nakon što ste oprali zube?

Pasta za zube zbunjuje vaše okusne pupoljke te im privremeno smanji sposobnost za osjet slatkoće, što znači da se okus nekih napitaka promijeni. U soku od naranče umanjena je slatkoća, ali zato se jače osjeća gorčina. 
 

8. Zašto nam se znoje dlanovi kad smo nervozni?

Kad smo nervozni, znojimo se od stresa. Podiže nam se razina adrenalina u tijelu te nam srce počinje brže kucati. Osnovna funkcija znoja je kontroliranje tjelesne temperature, a dlanovi i stopala imaju veoma visoku koncentraciju znojnih žlijezda. 

 

Izvor: index.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.