Kako se opisati u tri riječi prilikom razgovora za posao

Kako se opisati u tri riječi prilikom razgovora za posao


Kada menadžeri za ljudske resurse od vas traže da se opišete u tri riječi, žele procijeniti jeste li autentični i samosvjesni. Vjerujete li u sebe i jeste li spremni razvijati se

Na razgovoru za posao želite se predstaviti kao iskusan kandidat, osoba koja potpuno ispunjava zahtjeve za posao koji želite. U takvim okolnostima opisati sebe u samo tri riječi nije jednostavno No, morate biti spremni odgovoriti na takvo pitanje jer ćete se vrlo vjerojatno tijekom intervjua s njim susresti.

Menadžeri za ljudske resurse to pitanje ne postavljaju kako bi vas bolje upoznali. Tomu služe vaš životopis, preporuke i vjerojatno neka druga pitanja tijekom intervjua. Kada od vas traže da se opišete u tri riječi, žele procijeniti jeste li autentični i samosvjesni. Vjerujete li u sebe i jeste li spremni razvijati se.

Suzy Welch, autorica knjiga o menadžmentu i suradnica CNBC-ja, kaže da za savršen odgovor morate slijediti sljedeća tri savjeta: opišite kako razmišljate, pokažite svoj karakter i recite nešto zanimljivo o sebi.
 

Opišite kako razmišljate

Poslodavci žele otkriti kako razmišljate i djelujete. Zato jednom od tri riječi morate opisati svoj misaoni proces. Welch preporučuje da za to upotrijebite riječi kao što su “konceptualno”, “kreativno”, “znatiželjan”, “analitički” ili “metodički”

Jedna od najvećih grešaka koje rade kandidati prilikom razgovora za posao je uporaba poslovnog žargona. Welch upozorava da fraze poput “usmjerenost na rezultate” ili “fokusiranost na klijenta” rijetko usmjeravaju razgovor u pravcu u kojem bi osoba koja vodi intervju to željela.
 

Pokažite karakter

Jedan od načina da impresionirate menadžera koji bi vas trebao zaposliti jest da jednom od triju odabranih riječi jasno iskažete svoju osobnost. Welch kao dobre primjere preporučuje riječi poput “otporan”, “snažan”, “ljubazan”, “pošten”, “iskren”, “čestit”…

Imala sam razgovor s kandidatom koji je za sebe rekao da je ‘u razvoju”. Iz njegova životopisa bilo mi jasno o čemu govori, ali svidjela mi se zrelost koju je pokazao kada je to glasno izgovorio”, prisjeća se Welch.
 

Recite nešto zanimljivo o sebi

Treća i posljednja riječ koju odaberete mora pokazati da ste svjesni što vas čini simpatičnim i jednostavnim.

Welch naglašava da su najbolji odgovori oni koji ostavljaju nezaboravan dojam na poslodavca. Pozitivni izrazi kao što su “optimističan”, “odgovoran” lii “smiren” te fraze poput “Ja sam poveznica”, “Odlučan sam” vrlo pogodne kako bismo opisali sami sebe.
 

“Nitko od nas ne može potpuno obuhvatiti sebe u samo tri riječi. Ali odgovorite li na to pitanje autentično i samosvjesno, na dobrom ste putu da istaknete ono što je doista važno”, zaključuje Suzy Welch.

 

Izvor: tockanai.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.