Homeschooling (školovanje kod kuće: dobra opcija ili nužno zlo?

Kako se nositi s kritikama na poslu?

Kako se nositi s kritikama na poslu?
 

Na radnom mjestu često ćete čuti kritiku, bez obzira na to dolazi li ona od vaših kolega, nadređenih ili klijenata. Ono čega morate biti svjesni je to da je vaša reakcija mnogo važnija od same kritike koja vam je upućena.

Stoga je važno znati kako se nositi s kritikama na poslu.

Kritika je neophodna za zdravu atmosferu na radnom mjestu i napredovanje u karijeri.

Istraživanje Sveučilišta na Harvardu pokazalo je da konstruktivna kritika može biti jedan od boljih načina za privlačenje pažnje nekoga tko je postao neproduktivan na poslu.

Naime, prihvaćanje dobivene kritike na radnom mjestu može biti itekako važan korak prema povećanju vaše ukupne učinkovitosti i profesionalnog uspjeha.

U nastavku vam zato donosimo nekoliko korisnih savjeta kako se nositi s kritikama na poslu.
 

Kontrolirajte svoju reakciju

Način na koji prihvaćate dobivenu kritiku možda je jedna od najvažnijih stvari kod nošenja s istom. Sve je u vezi s reakcijom važno jer se vaš odgovor može shvatiti kao pokazatelj vaše zrelosti i profesionalnosti.

Također, imajte na umu da su vaši izrazi lica i govor tijela jednako važni. Između verbalne i neverbalne komunikacije, većina ljudi neverbalnu smatra istinitijom i točnijom.

Prva reakcija koju biste trebali izraziti jest – nikakva reakcija. Prije nego što bilo što kažete, duboko udahnite i zastanite.

Ovo se čini jednostavnim, ali može vas spriječiti da učinite ili izgovorite nešto zbog čega ćete kasnije požaliti. Također vam daje trenutak za kontrolu govora tijela i izraza lica.
 

Kritiku nemojte shvaćati osobno

Kritiku na poslu, bez obzira na to dolazi li ona od naših kolega ili poslodavca, vrlo je lako shvatiti osobno.

Ipak, pokušajte odvojiti privatno i poslovno te razumjeti da dobivanje bilo kakve kritike nije striktno vezano uz vas kao osobu. Imajte na umu da vaše pogreške na radnom mjestu nisu odraz vašeg karaktera.
 

Učite iz svojih grešaka

Zašto kritiku ne biste shvatili kao priliku za poboljšanje? Ono što nam se na prvi pogled može učiniti kao negativno kritiziranje zapravo mogu biti tek smjernice za poboljšanje na radnom mjestu.

Svaki razuman kolega ili poslodavac dat će vam konstruktivnu kritiku koja itekako može pomoći da se popravite u budućnosti.
 

Dobro razmislite o dobivenoj kritici

Osim toga o kakvoj je kritici riječ, vrlo je važno i to od koga je spomenuta kritika stigla. Zato biste trebali dobro razmisliti o svakoj dobivenoj kritici.

Iako one često mogu biti korisne, u nekim slučajevima mogu biti i destruktivne ako dolaze od kolege koji vas ne voli ili šefa kojem baš i niste najsimpatičniji.

Ako poštujete osobu koja vam je uputila kritiku i vjerujete joj, onda o istoj trebate dobro razmisliti.

 

Izvor: WomenInAdria

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.