U kojoj godini najčešće doživljavamo 'burnout'?

U kojoj godini najčešće doživljavamo 'burnout'?
 

Prekovremeni rad i manjak ravnoteže između poslovnog i privatnog dijela života najčešći su uzroci.

Većini je poznat pojam 'burnout', a karakterizira ga stanje emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti uzrokovane pretjeranim i dugotrajnim stresom. Znanstvenici su predvidjeli u kojoj dobi postoji najviše šanse za doživljavanje 'sagorijevanja'. 

Najvjerojatnije je da ćete osjećaj preplavljenosti i emocionalne iscrpljenosti doživjeti u 32. godini, pokazalo je istraživanje britanske tvrtke TOG. Otkrili su da je upravo ta dobna skupina, koja čini 50 posto radne snage u Ujedinjenom kraljevstvu, doživljava drugu ekonomsku krizu u svojoj odrasloj dobi što se pokazalo kao najveći pokretač sagorijevanja.

Najveći razlozi zbog kojih ova dobna skupina osjeća veliki stres i iscrpljenost je prekovremeni rad od kuće (59%), nemogućnost odvajanja poslovnog od privatnog života (42%) i suočavanje sa sve konkurentnijim tržištem rada (33%).

Međutim, kako piše 24 sata, postoji nekoliko jednostavnih savjeta koji bi mogli spriječiti 'sagorijevanje'.

Držite se rutine
Bez obzira idete li na posao ili radite od doma, pobrinite se da imate stalno vrijeme buđenja i odlaska na spavanje. 

Zapišite obaveze za naredni dan
Važno je odraditi jedno po jedno. Ako se posvetite zadacima istovremeno, to će usredotočenost biti manja. 

Više boravite na zraku i suncu
Studije pokazuju da su radnici na radnim mjestima s prozorima, ne samo bili više izloženi sunčevoj svjetlosti, već su i spavali u prosjeku 46 minuta više svake noći.
 

Izvor: 24 sata

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.