Zašto je farmaceutski tehničar među najtraženijim zanimanjima današnjice?

Zašto je farmaceutski tehničar među najtraženijim zanimanjima današnjice?

 

Zanimanje farmaceutski tehničar već je nekoliko godina izrazito traženo zanimanje, kako u Zagrebu tako i na području cijele Hrvatske. Razloga je mnogo, a neki od njih su: otvaranje velikog broja domaćih i inozemnih privatnih ljekarni, kao i masovno iseljavanje mladih farmaceutskih tehničara u inozemstvo. Uslijed pandemije, povećana je i upotreba lijekova pa je sada potreba za farmaceutskim tehničarima veća nego ikad.

Zbog mogućnosti daljnjeg obrazovanja, brzog pronalaska posla, rada u zatvorenom prostoru i zavidnoj plaći, zanimanje za farmaceutskog tehničara postalo je jedno od najprivlačnijih zanimanja i na području Europske unije. Zanimljiva je i činjenica da u Njemačkoj često nedostaje kvalitetnih farmaceutskih tehničara, zbog čega mladi vrlo brzo pronalaze posao upravo tamo. Mjesečna primanja farmaceutskih tehničara u Njemačkoj su naravno još i viša.
 

Razlika između farmaceutskog tehničara i farmaceuta

Budući da mnogi često brkaju pojmove farmaceutski tehničar i farmaceut, najprije ćemo vam objasniti razliku između ta dva zanimanja. Ključna razlika između farmaceutskog tehničara i farmaceuta je u stupnju obrazovanja. Tako je za zvanje farmaceuta potrebno završiti fakultet, dok se zvanje farmaceutskog tehničara stječe po završetku srednje škole ili prekvalifikacijom. Srednjoškolsko obrazovanje za farmaceutskog tehničara traje četiri godine, a proces prekvalifikacije  do dvije godine. Dobra vijest je da procesu prekvalifikacije možete pristupiti bez obzira na to koju ste srednju školu završili, a nakon prekvalifikacije možete nastaviti obrazovanje, odnosno upisati fakultet.
 

Gdje sve može raditi farmaceutski tehničar?

Sigurno ste se u jednom trenutku pitali gdje sve farmaceutski tehničar može raditi. Budući da posao farmaceutskog tehničara uključuje pripremu i proizvodnju različitih farmaceutskih proizvoda, mogućnosti za zapošljavanje su velike.

Kao farmaceutski tehničar tako možete raditi u privatnoj ili javnoj ljekarni, biljnoj ljekarni, laboratoriju za proizvodnju lijekova, kako za humanu tako i za veterinarsku uporabu, te u laboratoriju za proizvodnju kozmetike.
 

Koje osobine se očekuju od farmaceutskog tehničara?

Zbog visoke odgovornosti koju nosi ovaj posao, od farmaceutskog tehničara se prije svega traži preciznost, a zatim još izoštren vid i spretnost u rukovanju sitnim predmetima. Zbog rukovanja malim količinama supstanci i osjetljivom aparaturom potrebni su strpljivost u radu te mogućnost dugotrajnog usmjeravanja pažnje. Spremnost na stalno učenje i usavršavanje također su nezaobilazne osobine kvalitetnog farmaceutskog tehničara.

Osim spomenutog, za upis u program prekvalifikacije potrebno je liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti koja služi kao dokaz da ste zaista spremni za posao farmaceutskog tehničara.
 

Što nudi program Farmaceutskog tehničara učilišta Medical?

Program prekvalifikacije za Farmaceutskog tehničara možete upisati i u Zdravstvenom učilištu Medical. Kroz detaljan plan rada, usvojit ćete cijelu lepezu novih vještina neophodnih za stjecanje zanimanja farmaceutskog tehničara. Naučit ćete sve o umjetnim i prirodnim ljekovitim sredstvima, higijenskim sredstvima i kozmetičkim preparatima te sanitetskim materijalima.

Kako zanimanje farmaceutskog tehničara zahtijeva i znanje o raznim analitičkim postupcima te vođenju administrativnog poslovanja za potrebe ljekarne. U Zdravstvenom učilištu Medical steći ćete i ta znanja.

Naš cilj je pružiti potrebna znanja i vještine kako biste vi kao polaznik programa, po njegovu završetku bili spremni na sve izazove koji vas očekuju na tržištu rada. U tome će vam pomoći naši vrhunski mentori s dugogodišnjom praksom. Na razumljiv i jednostavan način objasnit će vam i one naizgled nesavladive teme. A ako i zapnete na kojem predmetu, u sklopu programa uvijek možete dogovoriti konzultacije s mentorima koji će vam pomoći da svladate i taj dio programa i nastavite s učenjem.

Osim nastave na Učilištu, naučeno znanje imat ćete prilike isprobati i kroz praksu u privatnoj ljekarni i laboratorijima s kojima surađujemo. Zahvaljujući bogatoj mreži partnera Zdravstvenog učilišta Medical, mnogi polaznici našeg programa na taj su način upoznali svoje buduće poslodavce. Ne zaboravimo spomenuti i da je omogućena nastava u popodnevnim satima.

Program Farmaceutski tehničar verificiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a stečeno zvanje upisuje se u e-radnu knjižicu.
 

Više o samom programu pročitajte ovdje, a za sva dodatna pitanja javite se telefonski ili e-mailom

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.