Završen trogodišnji projekt „IT obrazovanje za sigurnije sutra“ čiji je naglasak bio na stjecanju dodatnih digitalnih vještina pojedinaca

Završen trogodišnji projekt „IT obrazovanje za sigurnije sutra“ čiji je naglasak bio na stjecanju dodatnih digitalnih vještina pojedinaca

 

Projekt „IT obrazovanje za sigurnije sutra“, trajanja od 25. siječnja 2018. do 25. siječnja 2021. financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (ESF) s ciljem obrazovanja pojedinaca u području digitalnih vještina, s posebnim naglaskom na socijalno ugrožene skupine poput nezaposlenih osoba ili onih s nedovoljnim stečenim razinama obrazovanja. Ukupna je vrijednost projekta 1.332.994,50 kuna a proveden je u suradnji s partnerima, HZZ Područnim uredima Sisak, Vukovar i Rijeka.

Projekt „IT obrazovanje za sigurnije sutra“, okončan nakon tri godine, pružio je priliku pojedincima širom Hrvatske da steknu dodatne digitalne vještine i znanja te relevantne certifikate s područja računarstva i informatike, čime su im se potencijalno otvarale mogućnosti zapošljavanja na atraktivnijim i bolje plaćenim radnim mjestima.

Kroz projekt su obrazovana ukupno 264 polaznika, no interes je bio daleko veći – prijavilo ih se gotovo 2000 ali edukaciji su u konačnici mogli pristupiti oni koji su ispunjavali sve uvjete projekta. Za projekt su se mogli prijaviti pojedinci stariji od 34 godine koji su nezaposleni dulje od godinu dana a imaju završenu najviše srednju školu, zaposleni i nezaposleni između 15 i 34 godina sa završenom osnovnom školom, te zaposleni ili nezaposleni koji imaju završenu jednogodišnju, dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu. U ponudi je bilo pet programa: Sistemski i mrežni administrator – specijalist, Računalni programer internet aplikacija – C# i ASP.NET, Web dizajner, Računalni operator te ECDL specijalist.

Projekt „IT obrazovanje za sigurnije sutra“, koji je provodilo Otvoreno učilište Algebra uz HZZ-ove Područne urede Sisak, Vukovar i Rijeka kao partnere, bio je ukupne vrijednosti 1.332.994,50 kuna a financiran je iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Unatoč suradnji sa spomenutim područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na većinu su se edukacija mogli prijaviti i stanovnici iz ostalih krajeva zemlje jer se većina edukacija provodila u online obliku.

„Iako smo se u provedbi projekta susretali s iznimnim izazovima, i to osobito od početka pandemije, vrlo smo zadovoljni što smo na kraju ipak uspjeli ostvariti sve projektne rezultate. Svakako je uvelike pomoglo upravo to što smo bili u mogućnosti vrlo brzo provesti transformaciju nastave u online model. Naime, za razliku od mnogih drugih organizacija koje do tada nisu imale nikakvog iskustva sa online podučavanjem, mi smo već imali uhodane timove, adekvatnu platformu i razrađenu metodiku, pa smo lakše ostvarili visokokvalitetnu i interaktivnu online edukaciju. Nadamo da će i u budućem programskom razdoblju biti prilike za provedbu sličnih projekata u kojima ćemo raznim ciljnim skupinama koje imaju otežan pristup edukacijama zbog dislociranosti i raznih drugih socioekonomskih faktora, moći pružiti kvalitetnu online edukaciju“, rekla je Martina Bašić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu EU projekata u Algebri.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.