Trenirajte mozak kako bi lakše učili

Učenje i profesionalno usavršavanje ne prestaje završetkom školovanja. Zbog novih tehnologija i trendova u poslovanju, zaposlenici moraju stalno učiti i stjecati nova znanja. Mislite li da ćete morati probdjeti noći uz knjigu ili učiti dok ne zaspete od umora?

Istraživanja su pokazala da učenje ne mora biti muka, posebice ako se uči po preporukama stručnjaka.

Nakon učenja na spavanje
Učenje podijelite u nekoliko cjelina, ističe Doug Rohrer, profesor psihologije sa University of South Florida, koji je proveo niz istraživanja iz područja učenja.

"Ako primjerice učite strani jezik po osam sati dnevno 14 dana, naravno da ćete već 15. dana imati mnogo znanja. No, želite li dugoročni učinak, podijelite istu količinu gradiva u cjeline koje ćete obrađivati tijekom jednog semestra ili godine dana.

"Poklopite se knjigom po glavi, a nakon toga jastukom", ističu stručnjaci. Nakon učenja, najbolje je odspavati kako bi se znanje koje ste unijeli pohranilo u vašu memoriju.

Studija s Harvarda ukazuje da je čak i popodnevni drijemež dovoljan. Naime, dio ispitanika koji je nakon učenja odspavao 90 minuta, na testiranjima su nakon 24 sata ostvarili 50 posto bolje rezultate od onih ispitanika koji nisu spavali nakon učenja.

Jeste li mentalno fit?
"San nakon učenja pomaže znanju da se zgusne", ističe profesor Susumu Tonegawa sa MIT-a inače dobitnik Nobelove nagrade za biologiju i neuroznanost.

Ako smatrate da ste naučili dio gradiva koje ste planirali u tom danu, nemojte prelaziti na drugu lekciju koju ste planirali za sutra. Nastaviti s učenjem znači da ćete naučiti više informacija, ali će se one vrlo kratko zadržati u vašem pamćenju jer ćete se preopteretiti.

Dugo se mislilo da čovjek kroz jedno desetljeće izgubi 10 posto neurona u mozgu, ali to nije istina. Profesorica i znanstvenica sa Johns Hopkins University-a, Michaela Gallagher navodi da je u 80-godišnjaka moguće izmjeriti jednaku količinu neurona kao i kod mladih ljudi, ali pod jednim uvjetom.

Mozak se mora neprestano obnavljati svježim informacijama tj. morate ga vježbati i držati u kondiciji. Ako zapustite svoje tijelo nećete biti u kondiciji. Isto je i sa mozgom, upozorava Gallagher. (V.K.)

Izvor: CNN
 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.