Savjeti za učenje stranih jezika

1. Učite svaki dan

Svaki dan odvojite dio vremena za učenje. Doba dana u kojem ste odmorni i opušteni. Bolje je učiti 30 minuta dnevno nego 3 sata jednom na tjedan. Ako se odlučite na učenje pola sata dnevno probajte se držati tog vremena. Lakše je započeti aktivnost dok znate da ćete je završiti u kratkom vremenu. 

2. Podijelite materijal za učenje na više malih dijelova

Ljudi uče puno lakše dok podijele gradivo na više manjih dijelova. Što mislite je li lakše zapamtiti priču od 1000 riječi ili 10 priča po 100 riječi? Normalno, ovo drugo. Naprezanje nije dobro i ne donosi pozitivan efekt. Jedino što ćemo dobiti od toga jest da će učenje postati napor i neće dugo potrajati. 

3. Redovito ponavljajte naučeno

Svaku lekciju ponovite nekoliko puta. Ako imate mogućnosti jednom ujutro i jednom popodne ili par dana nakon samog učenja. Dajte si vremena da vaš mozak upije novo gradivo, no vodite računa o tome da razmak između učenja nije prevelik. Svakako ne više od jednog tjedna jer ćete u protivnom zaboraviti većinu onog što ste učili.

4. Dobro usvojite osnove jezika

Provjerite jeste li zadovoljni s osnovama jezika kojeg učite prije prelaska na naprednije stvari. Trebat će vam određeno vrijeme da se naviknete na izgovor i pravopis novog jezika, no bez dobrog razumijevanja osnova teško ćete učiti i sporo napredovati.

5. Neka vam rječnik bude uvijek pri ruci

Ako često putujete nabavite kvalitetan rječnik za jezik koji učite. Na taj način možete provjeriti riječi koje vas zanimaju u svakom trenu. Ako nemate mogućnosti da nabavite prijenosni rječnik, ima odličnih besplatnih rječnika na internetu. Pronađite neki koji vam odgovara i redovito ga koristite.

6. Postavite si ciljeve

Postavljanje razumnih ciljeva dobar je način motiviranja samog sebe. Možete si postaviti vremenski rok za postizanje određenog stupnja znanja. Nakon postizanja željenog cilja ponovite naučeno gradivo, a također se možete nagraditi i nekom sitnicom po želji.

7. Nemojte se obeshrabriti nedostatkom napretka

Ponekad ćete ostvarivati mali napredak u učenju ili će vas uloviti osjećaj da stojite na mjestu. To je normalno prilikom učenja jezika tako da se nemojte obeshrabriti. Ako osjećate da radite mali ili nikakav napredak, ponovite ranije naučene lekcije i tada krenite dalje.

8. Ne brinite oko grešaka

Nemojte se živcirati ako ste pogrešno napisali rečenicu ili se ne možete sjetiti riječi i fraza za koje ste mislili da ste naučili. Pogreške su pozitivan dio učenja i potrebne su za daljnji napredak. Što više vremena utrošite na ponavljanje određene riječi to ćete je bolje i zapamtiti. Ako se ne možete sjetiti pojedine riječi pokušajte je opisati na stranom jeziku.

9. Gledajte filmove i slušajte muziku

Gledanje stranih filmova jedan je od zanimljivijih načina učenja stranog jezika. Nabavite film na jeziku kojeg učite i pozorno slušajte. Možete ih gledati s titlovima ili bez njih. Ako ste ljubitelj glazbe nabavite izvođače po svom muzičkom ukusu i slušajte pjesme. Jedno i drugo je odličan način učenja jezika jer se na taj način sluša pravilan izgovor riječi.

10. Čitajte i samo čitajte

Možete birati između magazina, novina, raznih web stranica i knjiga. Čitanje je važan dio učenja jer putem stranih tekstova vidite kako se gramatički ispravno pišu riječi i rečenice. Knjige su odličan način učenja jer kroz njih učite o kulturi i svakodnevnom govoru likova u knjizi. Čitajte ono što vas zanima, bilo romani, vijesti iz svijeta ili stručni tekstovi. Svakako je puno lakše usmjeriti se na ono u čemu uživate, nego na nešto što smatrate dosadnim.

11. Slušajte audio knjige

Nabavite tečaj stranog jezika koji sadrži audio zapis. Slušanje jezika je ključan aspekt učenja jezika, pogotovo ako ga planirate govoriti, odnosno koristiti u praksi. Uz audio tečaj naučiti ćete izgovor riječi, fraza i gramatike. O audio knjigama i Pimsleur metodi pisali smo u vezanom članku učenje stranih jezika online.

12. Mislite na jeziku kojeg učite

Pokušajte što je više moguće misliti na jeziku kojeg učite. Zvuči kao poprilično teški zadatak no ustrajte na tome jer je to vrlo važno. Jedan od važnijih problema prilikom učenja govorenja stranog jezika je navika aktivnog prevođenja iz materinjeg jezika na strani jezik. Pokušajte automatski misliti na drugom jeziku i stvarati rečenice u svojoj glavi. Kada ćete se naći u prilici da govorite na stranom jeziku biti ćete samouvjereni i sigurni.

13. Zabavite se prilikom učenja

Strogo učenje je dosadno, zato povremeno uzmite predah i jezik kojeg učite pretvorite u zabavu. To može uključivati igre, pjesme, priče, šale i sve drugo čega se možete sjetiti. Snimite pjesme na stranom jeziku na svoj MP3 player i otiđite u šetnju ili trčanje. Ako volite igre potražite stranice s besplatnim jezičnim igrama.

14. Učite s drugima i nabavite prijatelje za dopisivanje

Danas postoji mnogo online servisa za učenje stranih jezika od kojih su najpoznatiji Livemocha i Busuu. Povežite se s osobama sličnih interesa. Neka drugi ocjene vaše znanje i isprave pogreške. Nađite prijatelje za dopisivanje i vježbajte pisanje stranog jezika. Ako ste spremni za razgovor na jeziku kojeg učite povežite se preko Skypea i pričajte zajedno.

Ukoliko ni to ne pomaže, razmislite o upisivanju nekog od ponuđenih tečajeva stranih jezika. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.